Het Jongerenklooster vertrekt uit Nieuw Sion

Het Jongerenklooster vertrekt per 1 september uit abdij Nieuw Sion in Diepenveen. "We hebben besloten onze eigen weg te gaan op een andere plek", zegt bestuursvoorzitter Hans Bügel van het Jongerenklooster. Over de reden van het vertrek wil hij niets kwijt. Ook worden geen mededelingen gedaan over waar het Jongerenklooster naar toe gaat.

Bronnen rondom het klooster zeggen dat er sprake is van beleidsmatige verschillen tussen Nieuw Sion en het Jongerenklooster. 

Het Jongerenklooster begon in september 2018 met zes jongeren. Het klooster biedt de jongeren een leven op het ritme van de getijden met vaste gebedsmomenten en stiltes. Er kunnen maximaal veertien jongeren terecht. Ze hebben een eigen kamer en werken of studeren buiten de muren van het klooster. Ze hebben de mogelijkheid er een jaar te verblijven. Een zevenkoppig team begeleidt de jongeren. 

Reuring

Het Jongerenklooster zorgde voor reuring binnen de muren van Nieuw Sion. De jongerenweekenden die het Jongerenklooster organiseerde, trokken altijd veel belangstelling. Nieuw Sion en het Jongerenklooster organiseerden samen het Kloosterfestival. Of dat dit jaar ook nog van de grond komt, is niet duidelijk. 

Bron van inkomsten voor Nieuw Sion

Naast reuring zorgde het Jongerenklooster voor een geregelde stroom van inkomsten voor Nieuw Sion. Volgens Peter Dullaert van Nieuw Sion spelen er meerdere dingen. Volgens hem blijven de jongeren langer hangen dan de bedoeling is en loopt de belangstelling voor het Jongerenklooster terug. Dat laatste wordt ontkend door betrokkenen rond het Jongerenklooster. "Nieuw Sion slacht de kip met de gouden eieren." 

Het kloostercomplex bij Diepenveen kwam leeg te staan nadat de laatste broeders van abdij Sion verhuisden naar Schiermonnikoog. Eind 2015 werd het complex aangekocht door de Stichting Nieuw Sion, die er een oecumenisch bezinningscentrum vestigde. Onderdeel van Nieuw Sion is een eigen communiteit. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.