Nieuws

Geld en ondersteuning voor creatieve broedplaatsen in Twente

Geld voor Twentse creatieve broedplaatsen
Geld voor Twentse creatieve broedplaatsen © Paul Clason
Om creatieven voor de regio te behouden en aan te trekken, worden er de komende jaren tien creatieve broedplaatsen in Twente opgericht of doorontwikkeld. Daarvoor is 1,4 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar vanuit de Regio Deal van het Rijk.
Een creatieve broedplaats is een verzamelplek waar talentvolle creatieven, ondernemers, kunstenaars, gamers en muzikanten samenkomen of een werkruimte hebben. Broedplaatsen kunnen ontstaan in leegstaande locaties, op braakliggende terreinen of bij bestaande voorzieningen.
Financiering
De nieuwe regeling wordt gefinancierd vanuit de Regio Deal. De gemeente Enschede is namens de veertien Twentse gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling. Culturele instelling Concordia zorgt ervoor dat creatieven in Twente op de hoogte zijn van de regeling en fungeert als aanjager voor potentiële aanvragers. Kunstinstelling Tetem gaat de broedplaatsen bijstaan bij het verbinden onderling en met ondernemers.
Hogeschool Saxion monitort wat wel en niet goed werkt bij het opstarten of doorstarten van een broedplaats. Ook ontwikkelen zij deskundigheidsprogramma’s voor zowel de initiatiefnemers als de mentoren van de broedplaatsen.
Creatieven die in één van de veertien Twentse gemeenten een creatieve broedplaats willen versterken of concrete plannen hebben voor de opstart van een broedplaats, kunnen vanaf 1 september een aanvraag indienen voor een financiële bijdrage, netwerkondersteuning en coaching.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.