Giethoorn komt met maatregelen tot eind september om drukte aan te kunnen

Om de drukte in Giethoorn tijdens de zomer zo goed mogelijk te reguleren, heeft de gemeente maatregelen aangekondigd die gelden tot en met 30 september. Toeristen kunnen met eigen bootjes beperkt gebruik maken van de grachten en fietsers worden op bepaalde tijden geweerd van de fietspaden. Vooraf een kaartje kopen om Giethoorn in te mogen, is niet nodig.

De maatregelen hebben alles te maken met het coronavirus en gelden vanaf morgen. Samen met ondernemers en inwoners broedde de gemeente de afgelopen weken op een plan van aanpak voor de zomer. Burgemeester Rob Bats verwacht dat toeristen naar Giethoorn blijven komen. "Vooral omdat vakantie vieren in eigen land dit jaar populair zal zijn."

Het voorstel van dorpsvereniging Gieters Belang om alleen toeristen in Giethoorn toe te laten die vooraf een kaartje hebben gekocht, wordt niet doorgevoerd. Ondernemers vonden dat een stap te ver gaan.

Beperkt toegankelijk

Een van de maatregelen die er wel komt, is dat de Dorpsgracht in weekenden en schoolvakanties, de periode van 4 juli tot en met 30 augustus, overdag alleen toegankelijk is voor aanwonenden, beroepsvaart en verhuurboten. Dit geldt tussen Paal 5 en 1. Inwoners van Giethoorn kunnen ontheffing aanvragen.

Drie fietspaden, het Binnenpad, de Langesteeg en het Zuiderpad, zijn tussen 11.00 en 17.00 uur afgesloten voor fietsers, behalve voor bezorgers. Fietsen mogen wel aan de hand worden meegenomen. Op een deel van het Binnenpad geldt eenrichtingsverkeer en worden wandelaars via wandellussen omgeleid.

Gastheren en -vrouwen

Om alles in goede banen te leiden zet Giethoorn, naast verkeersregelaars en handhavers, ook gastheren en -vrouwen in. Zij helpen, net als ondernemers, bij de naleving van de afspraken. De bedoeling is dat zij op een gastvrije manier de bezoekers gaan begeleiden.

Bats: "Ik kan me voorstellen dat het opvolgen van de maatregelen soms lastig kan zijn. Maar ze zijn noodzakelijk om de veiligheid van de inwoners en die van de bezoekers in Giethoorn te vergroten. Op deze manier krijgt het coronavirus zo weinig mogelijk kans zich te verspreiden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: