nieuws

11-jarige tweeling speelt met een mortiergranaat (en die staat op scherp)

De 11-jarige broertjes Jurre en Quinn Logtenberg uit Heino waren gisteren lekker in een berg zand op het land van hun ouders aan het spelen. Jurre gooide tot twee keer toe met een steen. Althans, dat dacht hij. Het bleek om een Engelse mortiergranaat uit de Tweede Wereldoorlog te gaan.
Na een schooldag is de tweeling lekker buiten aan het spelen. Vlakbij de nieuwbouw van de koeienstal aan de Zuthemerweg. Vanwege de bouwwerkzaamheden is vorige maand een stuk land afgegraven, de berg zand ligt nog vlakbij de nieuwe melkstal.
Gebroederlijk zijn de twee aan het ravotten. Jurre denkt een steen te vinden in de bult en gooit deze grote 'steen' tot twee keer toe weg. De oom van het tweetal komt toevallig het terrein op en vindt dat de steen er niet zo onschuldig uitziet.

'Zal wel meevallen'

De oom pakt zijn telefoon om de vader van de jongens, die verderop aan het werk is, te bellen. "Mijn broer belde en zei dat de tweeling met een granaat speelde. Ik dacht dat het allemaal wel mee zou vallen", vertelt Edwin. Maar als zijn broer een foto stuurt, weet de melkveehouder dat het menens is.
De mortiergranaat is inmiddels in een kruiwagen vol zand gelegd en de hulpdiensten zijn gealarmeerd. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) moet eraan te pas komen. Want wat er in die berg zand zit, is serieus. Er zijn twee mortiergranaten uit Engeland gevonden, meerdere handgranaten en tientallen kogels. Allemaal uit de Tweede Wereldoorlog.
De explosieven en munitie die in de zandhoop werden gevonden
De explosieven en munitie die in de zandhoop werden gevonden © Logtenberg

Op scherp

Vanochtend bevestigde de EOD dat de tweeling ongelooflijk veel mazzel heeft gehad: de granaten stonden op scherp en hadden zomaar kunnen ontploffen. Vooral omdat Jurre deze twee keer gooide. 
Het liep allemaal goed af, maar het had zó verkeerd kunnen gaan. Dat realiseren de broertjes zich maar al te goed. "Jurre heeft er vannacht wel slecht van geslapen", vertelt vader Edwin een dag na het voorval.

Onder de indruk

"De jongens zijn er echt van onder de indruk. Als ze weer zoiets vinden zullen ze er wel een stuk voorzichtiger mee omgaan. Zelfs als het wel gewoon stenen zijn", zegt hun vader met en knipoog.
De explosieven zijn bij een zandwinning in de buurt tot ontploffing gebracht.
Vanwege de vondst zocht de EOD verder
Vanwege de vondst zocht de EOD verder © Sharine Logtenberg
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.