nieuws

Archeologen ontdekken menselijke skeletten in centrum Deventer

Archeologen ontdekken menselijke skeletten midden in centrum Deventer
Archeologen ontdekken menselijke skeletten midden in centrum Deventer © Gemeente Deventer
Archeologen hebben menselijke skeletten gevonden onder het Grote Kerkhof in Deventer. Sommige lagen op minder dan een meter diepte. Het archeologisch onderzoek is onderdeel van de herinrichting van het plein in het stadscentrum. De vondsten komen uit de periode 1300-1800.
In totaal zijn ongeveer tien skeletten van volwassenen, minimaal drie kinderen en een aantal knekelkuilen gevonden. In een knekelkuil verzamelde men het bot dat bij het graven van nieuwe graven werd gevonden. Tegen de kerk werden op verschillende plaatsen ook muurresten van huisjes opgegraven die ooit tegen de kerk stonden.
De meest ondiep gelegen skeletten lagen slechts zestig centimeter onder de grond. Op andere plaatsen werden de eerste skeletten op circa 1,3 meter ontdekt.

Kindergrafje

Tegenover het stadhuis werd ook een kindergrafje gevonden; een klein kistje van zestig centimeter lang en twintig centimeter breed. Van het hout zijn alleen nog sporen in het zand over, maar op de hoeken van de kist zijn de nagels nog te herkennen. Bij het lichaampje van het pasgeboren kind lagen resten van een sieraad.
Stadsarcheoloog Bart Vermeulen: "Het is geen verrassing dat we veel skeletresten vinden. Op het plein zijn circa duizend jaar mensen begraven. Toch blijft het altijd spannend; wat ga je aantreffen? Vondsten vertellen een verhaal over de stad."
De archeologen zijn in de afrondende fase van het onderzoek. De meeste proefputten zijn al dichtgemaakt. Begin volgende week worden ook de laatste putten weer dichtgemaakt en is het Grote Kerkhof op alle plekken bestraat.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.