nieuws

Lief! Ooievaarsjongen in Hellendoorn haarscherp vastgelegd met drone

Babynieuws vanuit het ooievaarsnest in de buurt van de Regge bij Hellendoorn. Daar zijn zeker vier jongen gisteren uit hun ei gekropen. Op dronebeelden is haarscherp te zien hoe het vrouwtje haar jongen op hun eerste dag verzorgt.
Fotograaf Ben Kogelman hield het nest de afgelopen tijd goed in de gaten. Regelmatig stuurde hij zijn drone de lucht in om te kijken hoe het ervoor stond met de eieren. Kogelman: "De meeste ooievaarsnesten zitten op palen die door mensen zijn gemaakt. Maar deze zit bovenop een oude boomstronk. Dat vind ik hier zo mooi aan: het is helemaal puur natuur."
De jongen zijn nog bedekt met een grijsachtig dons en hebben een zwart snaveltje. Hun maaltijden bestaan de eerste weken van hun leven uit regenwormen, insecten, maar zo nu en dan ziet Kogelman ook hoe het mannetje het nest opvliegt met een mol als prooi.

Ringen

Over een paar weken krijgen de jongen veren en als ze zo'n vijf weken oud zijn worden ze geringd. Ze krijgen dan een aluminium ring om hun bovenbeen, met daarin een uniek nummer en een vermelding van het land van herkomst. Zo zijn ze later altijd te herleiden naar de geboorteplaats en is de levensloop in kaart te brengen.
Als de jongen zeven weken oud zijn, gaan ze oefenen met vliegen en zo rond augustus moeten ze klaar zijn om het nest te verlaten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.