Nieuws

Enorme watervraag bezorgt Vitens kopzorgen, opzetzwembaden grote boosdoeners

Vitens wijst de opzetzwembaden als grote boosdoeners aan
Vitens wijst de opzetzwembaden als grote boosdoeners aan © GettyImages / Animaflora
In Oost-Nederland is in de maand mei ruim vier miljard liter drinkwater meer getapt dan normaal. Zaterdag was de watervraag op piekmomenten zeventig procent hoger dan anders. "Reden voor grote zorg over de komende zomermaanden. We hebben onze mogelijkheden tot het uiterste opgerekt", aldus Jelle Hannema, bestuursvoorzitter van drinkwaterbedrijf Vitens.
Vitens, dat water levert aan 5,7 miljoen huishoudens in vijf provincies, maakte gisteravond bekend dat Gelderland en Overijssel het hele pinksterweekeinde rekening moeten houden met minder water uit de kraan. De watervraag was volgens het bedrijf zo extreem groot, dat alleen verlagen van de waterdruk in de leidingen ervoor kon zorgen dat iedereen nog water uit de kraan krijgt. Vitens dringt aan op niet sproeien van de tuin en korter douchen.

Opzetzwembaden

Grote boosdoeners zijn volgens Vitens naast de warmte en de droogte de opzetzwembaden, die massaal worden aangeschaft nu veel mensen hun vakantie in eigen land gaan doorbrengen door de coronacrisis. Onderzoek dat Vitens heeft laten doen wijst uit dat 26 procent van alle huishoudens al zo'n zwembad heeft en dat twintig procent overweegt om er een aan te schaffen. In zo'n zwembad gaat gemiddeld 2400 liter drinkwater.

Sproeiverbod tuinbezitters

Hannema waarschuwt dat de drinkwatervraag snel omlaag moet. Gekeken wordt al naar een sproeiverbod voor tuinbezitters, wat de afgelopen twee droge jaren nog niet nodig was.
Wie al een zwembad heeft moet geen nieuw drinkwater toevoegen, maar op een andere manier zuiveren. Wie er nog een wil kopen, moet zich bedenken op welke plekken er gezwommen kan worden. "Want anders komt er straks helemaal geen water meer uit de kraan."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.