nieuws

Zanger Bökkers reageert op druk racismeprotest op Dam en ziet kansen voor Zwarte Cross

Bökkers reageert op druk racismeprotest op Dam en ziet kansen voor Zwarte Cross
Bökkers reageert op druk racismeprotest op Dam en ziet kansen voor Zwarte Cross © ANP / Sem van der Wal
Zanger Hendrik Jan Bökkers ziet mogelijkheden om de Zwarte Cross toch door te laten gaan. Hij reageert op het racismeprotest vanavond in Amsterdam waar duizenden mensen bij elkaar kwamen. "Als we de Zwarte Cross ook een demonstratie noemen, dan zijn we er toch?"
Enkele duizenden mensen kwamen vanavond samen op de Dam om te demonstreren tegen politiegeweld in de VS en Europa tegen zwarte mensen. Ook wilden ze racisme als institutioneel probleem onder de aandacht brengen.
De demonstratie volgde op protesten in de Verenigde Staten naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij overleed nadat een agent in Minneapolis hem minutenlang met zijn knie tegen zijn nek op het asfalt drukte. 

Zwarte Cross

Op sociale media reageren veel mensen op het protest. De duizenden demonstranten droegen mondkapjes, maar doordat het zo druk werd lukte het al snel niet meer om anderhalve meter afstand te houden.
Ook de zanger uit Heino reageert op het protest. Hij legt een link met alle gecancelde optredens en festivals dit jaar vanwege de coronamaatregelen. Het bericht op Facebook is na twee uur bijna honderd keer gedeeld. 

Politiek

Verschillende Kamerleden reageerden geschokt op de samenkomst. Zo noemt CDA-collega Julius Terpstra het protest "een klap in het gezicht van ons zorgpersoneel". En ging de drukte volgens minister Grapperhaus "alle perken te buiten."
Voor zover bekend zijn er geen boetes uitgedeeld. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.