Nieuws

Hoge strafeis tegen vermeende drugsbendeleider voor brandstichting in eigen Zwolse grillroom

De ontploffing in de shoarmazaak
De ontploffing in de shoarmazaak © RTV Oost
Tegen de vermeende drugsbendeleider Idris M. uit Zwolle is in hoger beroep acht jaar gevangenisstraf geëist. Volgens justitie heeft hij in maart 2014 brand gesticht in zijn eigen grillroom aan de Oude Vismarkt, met een ontploffing tot gevolg. De hele pui vloog er destijds uit. Idris zit momenteel vast voor verschillende moordaanslagen in de stad. Afgelopen september werd hij zelf beschoten met een automatisch wapen in de kinderrijke wijk Stadshagen.
Tegen medewerker Vincent van de grillroom is vandaag eveneens acht jaar cel geëist. Hij zou Idris geholpen hebben bij de klus. De strafeisen tegen beide verdachten zijn hoger dan bij de rechtbank. Toen werd er 7,5 en 6,5 jaar geëist.

Bewijs

Volgens justitie zijn de twee mannen verantwoordelijk voor de brandstichting. Zo is er DNA-materiaal van hen gevonden op weggegooide kledingstukken en maskers die zouden zijn gedragen tijdens het misdrijf.
Die maskers zijn zogenoemde 'scream-maskers' en werden teruggevonden in een tuin. Nog voordat bekend werd gemaakt dat de daders een dergelijk masker hadden gedragen, appte Idris er al over met zijn vriendin. En als er beveiligingsbeelden zijn getoond bij 'Onder de Loep' en 'Opsporing Verzocht', appt de vriendin: 'Heb je de camerabeelden gezien?' Idris antwoordt dan: 'Ja, bek dicht'.
Daarnaast waren er geen braaksporen bij de grillroom en was de uit de pui geblazen deur op slot. Idris was de enige met een sleutel. Het pand kon alleen aan de voorzijde worden verlaten.

Nieuwe belastende verklaring tegen Idris

Ook is er onlangs een verklaring afgelegd tegen Idris door een oude 'vriend'. Die zegt dat Idris zijn zaak in brand wilde hebben om verzekeringsgeld op te strijken.

Doden

Het OM neemt het de mannen erg kwalijk dat zij bewust het leven hebben geriskeerd van elf studenten die boven de grillroom woonden. "Als zij niet gewekt waren door de explosie, dan hadden er doden kunnen vallen." Justitie noemt het "volstrekte gewetenloosheid."
De hele pui werd uit de grillroom geblazen
De hele pui werd uit de grillroom geblazen © RTV Oost

Vrijspraak

De rechtbank sprak Idris en de medewerker in 2017 vrij voor de ontploffing in de grillroom. Volgens de rechters was er niet genoeg bewijs om het duo te veroordelen. Er was 'ruimte' om aan te nemen dat twee anderen brand hadden gesticht. Het OM ging tegen het vonnis in hoger beroep.

Ontkenning

De twee verdachten blijven erbij dat ze niets met de brandstichting te maken hebben. Ze zeggen dat ze een film aan het kijken waren. Het dna-materiaal op de kleding en maskers verklaren ze door te zeggen dat ze misschien in een eerder stadium de spullen wel eens hebben aangeraakt. Ook wijzen ze naar een getuige, die zegt dat de gevonden kleding en maskers al voor de brandstichting in haar tuin lagen.
Daarnaast zat er geen enkel spoor van brandstichting op de kleding, zegt de verdediging. "Geen enkel spoor van een brandversnellende stof, of inwerking van hitte." De vraag is dus of de kleding wel is gedragen door de brandstichters.

Te weinig onderzoek

Ook heeft de politie te weinig onderzoek gedaan naar eventuele andere verdachten, zegt de verdediging. Zo is er door een getuige de naam genoemd van een dader, ene Danny. Verder is de vermeende chauffeur van de twee daders, Irakees R. met bijnaam 'De Bolle', niet gehoord. Datzelfde geldt voor twee andere mannen die in beeld waren bij de politie. Zij zouden de kleding uit de tuin op hebben willen pikken. "Een van hen droeg een gouden tand."

Liquidatiepoging

Idris zit momenteel vast op verdenking van het plegen van een liquidatiepoging in 2016 op twee Turkse broers, iets ten zuiden van Zwolle. Ook wordt hij samen met zijn broer Abas verdacht van het opdracht geven tot een andere moordaanslag en het plegen van een lugubere ontvoering.

Hockeystick

Gisteren sprak het gerechtshof broer Abas en grillroom-medewerker Vincent nog vrij van een mishandeling in 2014. Volgens justitie zouden ze in de wijk Holtenbroek een man hebben mishandeld met een hockeystick. Maar het gerechtshof vond het bewijs te mager.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.