Twentse start-up ontwikkelt sneltest voor corona

De Enschedese medische start-up ECsens heeft alle techniek in huis voor een sneltest voor corona waarmee binnen een minuut bekend is of iemand corona heeft, dat duurt nu vaak nog een dag. Nu nog het geld om het product te maken en te verkopen.

Oprichters Pepijn Beekman en Dilu Mathew hebben hun start-up eind december opgericht om met hun 'lab-on-a-chip'-technologie kankeronderzoek makkelijker te maken. Maar met de huidige coronocrisis is hun 'bedrijfsmodel' omgezet naar onderzoek naar corona. 

Extreem gevoelige chips

Nu nog duurt het onderzoek relatief lang, het monster gaat naar gespecialiseerde laboratoria waar het onderzocht wordt. Dan duurt het snel een dag voordat de uitslag er is. Volgens Pepijn Beekman - 'chief technology officer' van ECsens - kan het met hun apparaat veel sneller: "De uitslag kun je dan krijgen waar je bij staat. En door onze extreem gevoelige chips kunnen we het virus ook al heel vroeg detecteren, als mensen nog maar net besmet zijn." 

Het apparaat zou in principe begin volgend jaar op de markt kunnen zijn, maar daar is wel veel geld voor nodig. Beekman: "We hebben geld nodig om het apparaat verder te ontwikkelen, en we hebben ook geld nodig om 'de markt' te kunnen bereiken, het apparaat moet ook verkocht worden." 

Jury overtuigen

Het start-up event 'Money Meets Ideas Medtech' zou kunnen voorzien in geld voor ECsens. Samen met nog twee start-ups (Neurocast en Mylifetechnologies) probeert ECsens vanmiddag de jury te overtuigen om te investeren.

Mylifetechnologies is een spin-off bedrijf van de UT in Enschede. Mylifetechnologies onwikkelde een pleister met daarin hele kleinde naaldjes die gedoseerd een medicijn kunnen injecteren in de huid. Dat zou ook kunnen met een nog te ontwikkelen vaccin tegen corona. Neurocast heeft een soort toetsenbord voor de telefoon ontwikkeld waarmee duidelijk wordt in wel stadium van Multiple Sclerose een patiënt zit.

Vrijdag moet duidelijk worden wie eventueel in aanmerking komt voor steun. De jury bestaat uit bestuursvoorzitter Sophia van Rooij van het MST, directeur Remke Burie van het Techmed Centre van de UT en directeur Martin Landkroon van de Rabobank. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Ondernemend Overijssel Corona ecsens Nieuws
Deel dit artikel: