Een jaar na vernietigende gustnado: herstel monumentaal landgoed in Vollenhove gaat jaren duren
Gustnado
Gustnado's zijn wervelachtige structuren die zich vormen aan de voor- en zijkant van een valwind. Ze zijn qua kracht en omvang vergelijkbaar met een lichte tornado. Ze komen doorgaans maar één of twee keer per jaar in Nederland voor. De gustnado die op 4 juni 2019 enorme schade aanrichtte in Vollenhove en Zwartsluis ontstond ten zuiden van de IJssel bij Kamperveen en trok richting het noordoosten. Op de lijn Kampereiland-Vollenhove-Steenwijk wakkerden de windsnelheden aan naar extreme uitschieters van zo'n 200 kilometer per uur. Om 23.00 uur raasde de gustnado over landgoed De Oldenhof wat een traumatische ervaring opleverde voor de eigenaren en bezoekers van de natuurcamping op het landgoed. Dikke monumentale bomen braken als luciferhoutjes af.
In totaal trok de gustnado over een lengte van 40 kilometer richting noorden een spoor van vernielingen. Weggeblazen dakpannen, ontwortelde bomen, afgedraaide boomtakken en kruinen, ingestorte schuren en daken en omver geblazen muren.
De zware storm heeft in Nederland op tenminste acht plekken tornado's veroorzaakt. Met name uit Noord en Oost Nederland stroomden honderden schademeldingen binnen. Volgens het KNMI mag het extreme noodweer van die dag en nacht in de boeken als één van de zwaarste Nederlandse stormen in de afgelopen eeuw.
Onherstelbaar
Kaalslag dramatisch
