Nieuws

Miljoenensubsidie voor Overijsselse projecten: Europa en provincies trekken de knip

Vijf Overijsselse projecten krijgen een subsidie
Vijf Overijsselse projecten krijgen een subsidie © GettyImages
Acht innovatieve Overijsselse projecten krijgen een subsidie uit het Europese programma OP Oost 2014-2020. De projecten komen uit Twente en IJsselland en krijgen samen een bedrag van meer dan 8 miljoen om zich door te ontwikkelen.
De regeling OP Oost is een samenwerking tussen de provincies Overijssel, Gelderland en de Europese Unie, bedoeld om de regionale economie te versterken. Innovatie moet tot nieuwe producten, slimmere productieprocessen en nieuwe verdienmodellen leiden.

OP Oost wil ondernemers in de regio stimuleren om bij te dragen aan de economie van de toekomst: een slimme en schone economie die zorgt voor duurzame groei en werkgelegenheid. Het doel van OP Oost is dat bedrijven meer omzet kunnen halen uit nieuwe producten.

Fast3D – kunststof mallen printen

Wat is het project? Fast3D ontwikkelt een technologie voor het 3d-printen van kunststofmatrijzen. Deze gietmallen zijn nu vaak van metaal, en duur en tijdrovend om te maken. Door deze van speciaal ontwikkelde kunststof te printen, kan het productieproces worden versneld en zijn gebruikers minder afhankelijk van leveranciers uit het buitenland.
Waar bestaat het consortium uit? Bond high performance 3D technology (Enschede), Dumocom (Almelo), Demcon metal injection moulding (Enschede), AniForm Engineering (Enschede), Artecs (Enschede) en Saxion Hogeschool (Enschede).
Hoeveel subsidie krijgt het project? Ruim 1,4 miljoen euro.
Wat zijn de totale kosten van het project? Ruim 3,5 miljoen euro.

WELD4.0: the future of steel – zelfstandige machines
Wat is het project? Het project ‘WELD4.0: the future of steel’ ontwikkelt een geautomatiseerde productielijn voor (mkb)-staalbouwers. Het opslaan, herkennen, transporteren, lassen en assembleren van constructiestaal vindt hierbij plaats op basis van een smart manufacturing systeem. Hiermee kunnen machines zelfstandig ingewikkelde handelingen voor steeds afwijkende onderdelen uitvoeren.
Waar bestaat het consortium uit? Voortman Steel Group B.V. (Rijssen), Singa (Varsseveld), Saxion Hogeschool (Enschede), Tuinte Solutions (Enschede) en Reijrink Beheer (Hilvarenbeek).
Hoeveel subsidie krijgt het project? 1,3 miljoen euro.
Wat zijn de totale kosten van het project? 3,1 miljoen euro

Microcarriers voor kweek stamcellen
Wat is het project? Het project ‘Geavanceerde Microcarrier voor kweek van induced Pluripotent Stem Cells’ ontwikkelt een nieuw type microcarrier dat geschikt is voor de kweek van gespecialiseerde stamcellen. Bij veel ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes, Alzheimer en Parkinson bieden stamcellen uitkomst. Stamcellen kunnen zichzelf vermenigvuldigen en omgezet worden in gespecialiseerde celtypes. Deze celtypes kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het screenen van nieuwe geneesmiddelen voor deze ziektes.
Waar bestaat het consortium uit? IamFluidics (Enschede), Scinus Cell expansion (Utrecht), River Biomedics (Enschede) en Universiteit Twente (Enschede).
Hoeveel subsidie krijgt het project? 1 miljoen euro
Wat zijn de totale kosten van het project? Ruim 2,4 miljoen euro

INSTANTane – meetinstrument fysiotherapie
Wat is het project? Het project INSTANTane ontwikkelt en test een meetinstrument voor de revalidatie na een knieoperatie. Met dit instrument worden bewegingen van revaliderende patiënten gemeten. Deze bewegingsanalyse helpt de fysiotherapeut bij het behandelplan. Dit zal het resultaat van de behandeling verbeteren, de behandelduur verkorten en de behandelkosten verminderen.

Waar bestaat het consortium uit?

Roessingh Research and Development (Enschede), Universiteit Twente (Enschede), Stichting Saxion (Enschede), Gable Systems (Hengelo) en Maatschap Topvorm Twente (Enschede).
Hoeveel subsidie krijgt het project? Bijna 1 miljoen euro.
Wat zijn de totale kosten van het project? Ruim 2,2 miljoen euro.

Next gen PLD – Supergeleiding verbeteren
Wat is het project? Het coaten van oppervlakken met een dun laagje materiaal, zogenaamde dunne-film depositie met Pulsed Laser Deposition (PLD), wordt gebruikt als technologie in onderzoek naar o.a. supergeleiding en kwantumcomputers. Belangrijk in dit proces is de kwaliteit van de dunne film. Hoe hoger de kwaliteit, hoe sneller de geleiding. In het project ‘Next gen Pulsed Laser Deposition (PLD) wordt een Atomic Force Microscope (AFM) geïntegreerd in het coating-systeem. Met een microscopisch kleine naald is het mogelijk om tijdens het coaten informatie te leveren over de kwaliteit van de dunne film.
Waar bestaat het consortium uit? Twente Solid State Technology, SmartTip, Universiteit Twente en Stichting Saxion (allen uit Enschede).
Hoeveel subsidie krijgt het project? Ruim 9,5 ton.
Wat zijn de totale kosten van het project? Ruim 2,2 miljoen euro.
Snelle productie van antilichamen
Wat is het project? In het project 'Puncher voor Cellijn Ontwikkeling' ontwikkelen de onderzoekers een methode waarmee snel en kosteneffectief antilichamen worden geproduceerd. Antilichamen worden gebruikt bij de behandeling van onder andere kanker, reuma, psoriasis en andere immuunziekten. Een antilichaam werkt door zich te hechten aan de kwaadaardige cel of virus waarna deze worden herkend en vervolgens wordt opgeruimd door het eigen immuunsysteem. Doel van het project is om sneller de juiste cellen te selecteren om het antilichaam te produceren.
Waar bestaat het consortium uit? VyCAP (Deventer), Stevens Idé partners (Enschede), Kane Tronics (Enschede), JB Ventures (Nijverdal) en Utwente (Enschede).
Hoeveel subsidie krijgt het project? € 617.197.
Wat zijn de totale kosten van het project? Ruim 1,5 miljoen.

Geavanceerde chips vroegtijdig testen

Wat is het project? Binnen het project ‘METEORIET’ worden nieuwe technieken ontwikkeld om chips met MEMS (Micro-Electro Mechanical Systems) in een vroeg stadium te testen op hun werking. Defecte MEMS leiden tot grote verspilling van materialen en tijd. Hierdoor blijven ze relatief duur en zijn de toepassingen beperkt. Met een MEMS ‘chip’, is het mogelijk om kleine elektronische apparaten met bijzondere functionaliteiten (sensoren) te maken om bijvoorbeeld bewegingen te achterhalen, licht te genereren en vloeistofstromen te meten of te analyseren. Een standaard chip wordt al in een vroeg stadium binnen het productieproces doorgemeten op fouten. De bestaande testtechnologie voor MEMS is nu nog onvoldoende ontwikkeld, waardoor er materiaal en tijd wordt verspild.
Waar bestaat het consortium uit? Salland Engineering (Zwolle), Bronkhorst High Tech (Ruurlo), Stichting Saxion (Enschede), Universiteit Twente (Enschede) en Maser Engineering (Enschede).
Hoeveel subsidie krijgt het project? € 932.222.
Wat zijn de totale kosten van het project? Ruim 2,2 miljoen euro.

Geautomatiseerd 3d schaderapport

Wat is het project? Het project ‘Autonomous Vehicle Inspection System (AVIS)’ ontwikkelt een volledig digitaal schaderapport voor voertuigen. Bij schade wordt de staat van het voertuig nu nog fysiek vastgesteld en gerapporteerd. Met dit project wordt de schade-inspectie volledig geautomatiseerd. De gegevens die hieruit voortkomen worden vervolgens geanalyseerd met behulp van Artificial Intelligence (AI). Het volledig digitale schaderapport kan in 3D-vorm worden gedeeld met klanten.
Waar bestaat het consortium uit? Duflex (Elst), Axero (Enschede) en MyBit Automotive (Hilversum).
Hoeveel subsidie krijgt het project? € 749.812.
Wat zijn de totale kosten van het project? Ruim 1,8 miljoen euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.