nieuws

Vakantie kan doorgaan: reisadvies in Europa vanaf 15 juni versoepeld

We kunnen op vakantie deze zomer
We kunnen op vakantie deze zomer © News United / Jack Huygens
Het reisadvies voor de meeste Europese landen wordt versoepeld. Dat maakte premier Mark Rutte vanavond bekend op een persconferentie. Waar nu nog code oranje geldt voor veel landen in Europa, zal dat vanaf 15 juni code geel zijn. Uitzonderingen zijn het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken.
Daarmee verandert het reisadvies van 'alle niet-noodzakelijke reizen worden ontraden' naar 'let op, veiligheidsrisico's'. "Juist na zo'n lange periode thuis hebben gezeten, willen we weer op pad", begon premier Rutte zijn persconferentie.
Met de aanpassing van het reisadvies loopt Nederland in de pas met veel andere Europese landen. Doordat zij de reisbeperkingen ook versoepelen, kunnen er deze zomer ook toeristen uit Europese landen naar Nederland komen.
Toeristen van buiten Europa zijn echter nog altijd niet welkom in Nederland. Dat geldt ook voor toeristen vanuit Zweden en het Verenigd Koninkrijk, omdat de gezondheidsrisico's daar groter worden ingeschat.

Twaalf landen

Vanaf 15 juni zal het sein op geel gaan voor twaalf landen, waaronder populaire vakantiebestemmingen als Duitsland, België, Italië, Kroatië en de zes eilanden van het Caribisch deel van het koninkrijk. Het kabinet heeft goede hoop dat snel na 15 juni ook het reisadvies voor landen als Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland versoepeld kan worden.
Drie Europese landen houden in ieder geval een oranje reisadvies: Zweden en het Verenigd Koninkrijk (vanwege gezondheidsrisico’s) en Denemarken (omdat Nederlandse toeristen daar nog niet welkom zijn).
De versoepelingen zijn onder voorbehoud. Als het virus weer oplaait, kunnen ook reisadviezen voor Europese landen weer worden aangescherpt. Premier Rutte deed al eerder de dringende oproep om vakanties zo veel mogelijk te spreiden. Het verzoek is om deze ook buiten schoolvakanties te plannen.

Buiten Europa

Voor landen buiten Europa ligt versoepeling van het reisadvies lastiger. Per 15 juni verandert daar in ieder geval nog niets. Nederlanders die terugkomen uit risicogebieden buiten Europa moeten nog steeds twee weken in thuisquarantaine.
"Het wordt wel een andere zomervakantie dan anders", sprak Rutte. "Ga je op vakantie, ga dan wijs op reis. Bereid je goed voor, ken de regels in het land van bestemming en zorg ervoor dat je tijdens de vakantie goed op de hoogte blijft. Zo wordt de zomervakantie van 2020 er één van wél ontspannen, maar niet verslappen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.