Cotton & Blues; de bijzondere band tussen Enschede en Memphis

Aan het begin van de 20e eeuw kwam tachtig procent van de katoen die Enschede nodig had voor de textielindustrie, uit Memphis. Programmamakers Gerard Hellwich en André van der Zee gaan in de documentaire 'Cotton & Blues' op zoek naar voormalige textielarbeiders, textielfabrikanten en nazaten van bekende textielfamilies in Enschede. In de documentaire staat de bijzondere band tussen Enschede en Memphis centraal.

Katoenhandel

In Memphis gaan we op bezoek bij een katoenplantage, het Cotton-museum en spreken de programmamakers een oude katoenhandelaar uit Memphis. Deze herinnert zich nog goed dat de bekende textielfamilies als Ten Cate en Van Heek “als ware koningen regeerden over hun textielkoninkrijkjes…”

Oorlog
De band die tussen beide steden ontstond door de katoenhandel heeft ervoor gezorgd dat Enschede ná de oorlog financiële hulp kreeg van Memphis, bestemd voor de wederopbouw van de stad. Vanuit Memphis werden ook cadeautjes gestuurd naar de schoolkinderen in Enschede. Ernest Kelly heeft als kind hieraan meegedaan. Hij weet nog goed te vertellen dat hij kleurpotloden en puzzels in doosjes stopte, bedoeld voor de schoolkinderen in de zwaar getroffen stad Enschede.

Muziek
In ‘Cotton & Blues’ zien we het ontstaan van de blues op de katoenvelden, de strijd van Afro-Amerikanen voor gelijke rechten en hoe Memphis uiteindelijk een smeltkroes werd van allerlei muziekgenres. Het spreekt voor zich dat Graceland (het landgoed van Elvis Presley) en de Sun Studio natuurlijk niet worden overgeslagen.

‘Cotton & Blues’ zie je op zaterdag 6 juni om 17.10 uur op TV Oost. De documentaire wordt elk uur herhaald. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: