Enschede is dé bijenstad van Overijssel

Als Overijsselse bij kun je het beste vertoeven in Enschede. Dat is de conclusie die Nederland Zoemt trekt. Het is te danken aan het ecologische beleid dat de gemeente hanteert. 

"We zijn heel trots op dit predicaat", vertelt ecoloog Bart ter Beek van de Gemeente Enschede. "We hebben veel bloemenstroken door de stad aangelegd, een groene stadsbeek van anderhalve kilometer lang en ook burgers doen hard hun best om meer bloemen in de wijk te krijgen."

Bijenbeweging Overijssel

Meerdere gemeentes hebben een cursus gevolgd bij de Bijenbeweging Overijssel om te leren hoe om te gaan met het maaibeleid, zodat bijen meer kansen krijgen. Daarbij heeft de gemeente Enschede advies gekregen wat nu tot uitvoering is gebracht en tot dit mooie resultaat leidt. 

Bloemenstrook

Ter Beek laat een strook bloemen vlakbij de singel zien. Klaprozen, slangenkruid en kamille bloeien volop. De plensbui die er net overheen geraasd heeft, heeft veel bijen en hommels tijdelijk lamgelegd. "Kijk, hier onder de bloem zit een natte hommel. Die wacht tot hij opgedroogd is en weer energie heeft." 

Onkruid

Veel mensen zouden dit stukje natuur rommelig vinden. "Ik krijg wel eens een telefoontje, of we niet eens moeten maaien. Maar juist die inheemse planten zijn belangrijk voor de Nederlandse insecten."

"En die kale zandplekjes tussen de bloemen zijn voor de wilde bij heel belangrijk. Daarin maakt hij kleine gaatjes, waar hij zijn eitje in legt. Dus we willen het ook niet helemaal vol laten groeien." 

In het filmpje laat Ter Beek zien hoe de gemeente op meerdere manieren insecten aantrekt. 

Maaibeleid

Ook de manier van maaien heeft veel invloed op de overlevingskans van de bijen. "Wij doen bijvoorbeeld aan sinusmaaien. Daarbij laten we stukken staan, zodat planten zaad kunnen vormen en volgend jaar weer opnieuw kunnen opkomen. Dit vergroot de biodiversiteit."

Honingbij

Ook burgers in de stad kunnen in hun eigen tuin veel doen voor bijen. Imker Anton Swaters woont midden in de wijk Twekkelerveld en verkoopt zijn honing aan mensen met hooikoorts. "Honingbijen kun je gericht laten vliegen op datgene waar iemand allergisch voor is en door daar honing van te eten, helpt het tegen de allergische reacties."

Wilde bij

Zijn tuin is een lang gestrekte oase van bloemen, fruitbomen, water en helemaal achterin zit in de hoek een bijenstal verstopt. "Ik zorg ervoor dat er het hele jaar iets bloeit. Zodat alle insecten, dus ook de wilde bij voedsel kan vinden."

Swaters geeft in het filmpje hieronder een paar simpele tips hoe je insecten in je tuin kunt helpen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Enschede groen overijssel bijen insecten fruit Nieuws
Deel dit artikel: