Nieuws

Kabinet maakt 100 miljoen euro extra vrij voor droogtebestrijding

Het kabinet maakt 100 miljoen euro extra vrij uit het Deltafonds om Nederland beter te wapenen tegen aanhoudende droogte. Daarmee komt het totale bedrag dat Rijk, waterschappen en provincies hiervoor de komende jaren uittrekken op 800 miljoen euro. 
Dat maakte minister Van Nieuwenhuizen vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. "Het is nu voor het derde jaar op rij extreem droog", schrijft ze. "Dit jaar hebben we weer een record gebroken: het grootste neerslagtekort op 1 juni ooit gemeten." In delen van het land dreigt daardoor een watertekort.
Eerder was uit het Deltafonds, bedoeld voor de aanpak van zowel droogte als wateroverlast, al 150 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daar komt nu 100 miljoen euro bij. Uit de regio's komt nog eens 550 miljoen euro voor maatregelen om Nederland beter voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering.

Zuiniger

Van Nieuwenhuizen roept alle watergebruikers, waaronder landbouw, natuur, industrie en consumenten, op om zuiniger om te gaan met water. Ook vraagt ze onder meer waterschappen, provincies, gemeenten en boeren om water beter op te slaan.
De minister benadrukt wel dat Nederland beter is voorbereid op droogte dan twee jaar geleden. Dat is mede te danken aan de lessen die destijds zijn geleerd.

Springendal

Van Nieuwenhuizen was vandaag op werkbezoek in Springendal, waar ze met eigen ogen zag hoe er maatregelen tegen de droogte worden genomen. Watergraaf Stefan Kuks van waterschap Vechtstromen sprak daar met haar. "Het is goed dat de minister met eigen ogen zag hoe droog het hier is", aldus Kuks.
De watergraaf ziet het extra geld als een goede eerste stap. "Die honderd miljoen extra is voor heel Nederland. Daarvan willen we graag minimaal twintig miljoen naar het oosten hebben. We komen daarmee wel een stuk verder, maar het is zeker nog niet genoeg. Bovendien is water vasthouden niet de enige oplossing. Als het water er gewoon niet is, heb je ook niets om vast te houden. We komen er niet met het vasthouden van het water alleen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.