Nieuws

Biologische landbouw lijkt beter bestand tegen extreme droogte

Biologische landbouw lijkt effectief te zijn tijdens extreem droge periodes. Dat geldt bijvoorbeeld bij de Oosterwaarde, een biologische boerderij in Diepenveen.
Boerin Tineke Bakker vergelijkt haar bedrijf zelden met de reguliere landbouw, maar zegt wel dat de manier waarop zij haar grond bewerkt z'n effecten heeft in droge periodes. De kracht zit 'm in het bodemleven, zoals wormen.

Losse grond

Wormen houden de grond los en graven lange en diepe gangen. Door deze gangen kan grondwater omhoog komen, waar de wortels van de gewassen vaak bij kunnen. Om het bodemleven goed in stand te houden is het belangrijk om natuurlijke meststoffen en compost te gebruiken. Dat maakt de grond losser en wormen houden daarvan. Ook kan losse grond water beter vasthouden.
Gewassen in de biologische landbouw groeien doorgaans langzamer en maken diepere wortels. Ook worden er op het bedrijf van Tineke geen grote en zware landbouwmachines gebruikt die de grond plat drukken. Ingedrukte grond kan minder water vasthouden. Ook wormen overleven dat vaak niet.

Kleinere oogst

Tineke heeft haar bedrijf al zo'n 25 jaar en bewerkt de grond al die tijd op dezelfde manier. Toch zijn de oogsten ook bij haar tijdens de extreem droge periodes minder groot dan tijdens een voorjaar waarbij er een normale hoeveelheid regen valt. De bloemkolen zijn bijvoorbeeld kleiner.
Maar het is beter dan niets. Over de gevolgen voor de prijs van de producenten kan Tineke niets zeggen. Ze levert aan zo'n tweehonderd vaste klanten die elk kwartaal een vast bedrag betalen en wekelijks groente geleverd krijgen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.