nieuws

Haaksbergen heeft na inspraakavond goed nieuws voor muziekonderwijs, maar niet voor scholen

Haaksbergen heeft na inspraakavonden goed nieuws voor muziekonderwijs, maar niet voor scholen
Haaksbergen heeft na inspraakavonden goed nieuws voor muziekonderwijs, maar niet voor scholen © GettyImages / Jana Richter
Tijdens inspraakavonden waarbij inwoners en organisaties onlangs konden inspreken op het voorgestelde herstelplan in Haaksbergen, is aandachtig geluisterd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente. Waar in eerste instantie flink werd gesneden in de subsidies voor culturele activiteiten, is dankzij de vele insprekers besloten om aanpassingen te maken in het herstelplan. Sport heeft niet langer een streepje voor op muziek, zo laat wethouder Louis Koopman weten.
Volgens Koopman erkent het college het belang van muziek en cultuur. "Zeker voor kinderen. Dat hebben de insprekers goed duidelijk gemaakt. Daarom hebben we besloten voorlopig niet te bezuinigen op muziekonderwijs. Er wordt wel toegewerkt naar een systeem waarbij subsidie verleend wordt in ruil voor een prestatie." Mogelijk zal dus in de toekomst alsnog minder geld richting het muziekonderwijs gaan, maar voor alle organisaties gelden dan dezelfde regels.

Geen nieuwbouw scholen

Naast de vele muziekliefhebbers lieten ook de schoolbesturen zich horen tijdens de inspraakavonden. Qua nieuwbouw houdt het college echter voet bij stuk: vanaf 2022 is er geld gereserveerd voor nieuwbouw. Eerder is dat niet mogelijk, omdat er onvoldoende reserves zijn.
De gemeente staat onder financieel toezicht en moet zich houden aan de regels die de provincie opgelegd heeft: pas geld uitgeven aan een nieuw en groot project als er voldoende vet op de botten zit.

Ozb

Ook de verhoging van de onroerendezaakbelasting blijft in het herstelplan aanwezig en wordt niet naar beneden bijgesteld. Zonder de stijging van deze belastingen is het voor de gemeente niet mogelijk om de inkomsten structureel en robuust te verhogen.
De gemeenteraad buigt zich op dinsdag 9 juni over het herstelplan en neemt op 17 juni een besluit.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.