Nieuws

Kamervragen over massaontslag Apollo Vredestein

Kamervragen over massaontslag Apollo Vredestein
Kamervragen over massaontslag Apollo Vredestein © RTV Oost / Hans Bellert
Het CDA heeft Kamervragen gesteld over bandenfabrikant Apollo Vredestein in Enschede. Kamerleden Mustafa Amhaouch en Hilde Palland willen van de ministers Wiebes en Koolmees weten hoe zij aankijken tegen de gang van zaken rondom het massaontslag bij het bedrijf.
Amhaouch en Palland willen onder meer weten wat het kabinet doet om de regionale effecten van het massaontslag zo veel mogelijk te beperken. Het tweetal wil ook antwoord op de vraag waarom een nieuwe Apollo-fabriek in Hongarije wel winstgevend zou zijn en in Nederland niet.

750 ontslagen

De reorganisatie van de fabriek in Enschede werd begin maart bekend. Volgens de directie worden verlieslatende onderdelen afgestoten naar andere fabrieken en gaat dat 750 banen kosten. Eerder kwam hier kritiek op vanuit landelijke en Europese politiek, omdat nog maar een paar jaar geleden in Hongarije een Vredestein-fabriek is opgericht met 100 miljoen euro staatssteun.
Die fabriek, die sinds 2017 in bedrijf is, neemt nu het werk over uit Enschede. Vredestein, onderdeel van het Indiase Apollo bandenconcern, bezwoer dat de fabriek in Hongarije nooit was gebouwd om het werk uit Enschede te halen en daar goedkoper te produceren. Volgens de directie ging het om inzakkende vraag, en daar komt nu de coronacrisis bij.

Vertrouwen opgezegd
Vorige week zegde de ondernemingsraad van Vredestein het vertrouwen op in de directie van het bedrijf. Volgens de ondernemingsraad is de directie onbetrouwbaar, zijn toezeggingen niet nagekomen en werd de ondernemingsraad onjuist geïnformeerd over het saneringsplan waarbij 750 banen worden geschrapt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.