Nieuws

Burgemeester Enschede: "Wil je dat de demonstratie doorgaat, blijf dan thuis"

Burgemeester Onno van Veldhuizen van de gemeente Enschede roept mensen die vanmiddag naar de antiracismedemonstratie in Enschede willen komen op vooral thuis te blijven. "Als je wilt dat de demonstratie doorgaat, blijf dan thuis", zei de burgemeester. Hij vergeleek het nemen van een beslissing over het wel of niet doorgaan van de demonstratie als 'lopen met een ei op een lepel'
"Het is een hele paradoxale uitspraak natuurlijk", realiseert de burgemeester zich. Maar Van Veldhuizen is zich terdege van bewust dat de beslissing die hij vanmiddag moet nemen gevoelig ligt. De gemeente wil de demonstratie faciliteren maar zit wel met het probleem dat te veel mensen toelaten niet kan vanwege coronamaatregelen.

Oproep burgemeester

"Er is nu nog geen demonstratie. Ik neem echt pas om vier uur vanmiddag een beslissing"', aldus Van Veldhuizen, die nog wel een oproep had voor mensen die vanmiddag van plan zijn om naar het Van Heekplein te komen. "Maak het de burgemeester niet te moeilijk met zijn besluit. Je hebt van die wedstrijden met een eetlepel en een ei en dan moet je het ei niet laten vallen. Dit soort beslissingen voelen een beetje zo."
Op dit moment hebben zich via Facebook al ruim 600 mensen aangemeld die naar het Van Heekplein willen komen. De gemeente vindt het nog te vroeg om op basis van dat getal nu al een streep door de demonstratie te zetten. Op het Van Heekplein is vanwege coronamaatregelen ruimte voor maximaal 500 demonstranten.
Eerder vandaag zei woordvoerder Ton Kamp van burgemeester Onno van Veldhuizen al dat het aantal aanmeldingen geen reden is om nu al een streep door de demonstratie te zetten. "De organisatie doet hard haar best om er een inhoudelijk protest van te maken dat zal verlopen volgens de voorwaarden die wij gesteld hebben."
Daarbij zal onder meer gekeken worden naar de markeringen die de organisatie op het Van Heekplein heeft aangebracht.

Mensen wegsturen

In de praktijk betekent dat dus niet meer dan vijfhonderd demonstranten op het plein. "Die 48 die er nu te veel zijn, zullen dus ergens anders naar toe moeten gaan. De demonstratie is bijvoorbeeld via een livestream te volgen", aldus Kamp die van de organisatie verwacht dat zij bij het Van Heekplein mensen weg zal sturen als zich te veel demonstranten bij het plein melden.
De gemeente staat voor een lastig vraagstuk. Het is een bekend fenomeen dat het aantal aanmeldingen voor een bijeenkomst vaak lager is dan het werkelijke aantal deelnemers. Dat zou betekenen dat de maximumgrens van vijfhonderd ruimschoots wordt overschreden. Tegelijkertijd wil de gemeente de demonstratie niet nu al afblazen op basis van aannames.

Gepaste maatregelen

Het is slechts een getal, de ruim vijfhonderd aanmeldingen die nu bekend zijn. De organisatie weet niet of dat aantal ook werkelijk zal komen. "Het heeft nu geen zin om daar op vooruit te lopen", aldus Kamp, die nogmaals benadrukt dat hij er op vertrouwt dat de organisatie gepaste maatregelen zal nemen.
In Amsterdam en Rotterdam waren veel te veel mensen afgekomen op demonstraties die worden gehouden vanwege de dood van George Floyd in Amerika. Hij overleed omdat een politieman met zijn knie de keel van de man dichtdrukte. De betoging in Amsterdam mocht doorgaan. Het leverde een storm van kritiek op aan het adres van burgemeester Halsema van Amsterdam. In Rotterdam werd de demonstratie vroegtijdig afgebroken.
"Het ligt gevoelig", beaamt Kamp, verwijzend naar de beslissing die de burgemeester vanmiddag moet nemen. Toch verwijst de woordvoerder liever naar de antiracismedemonstratie die onlangs in Groningen werd gehouden. Die verliep zonder problemen. Zo zou het in Enschede ook moeten kunnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.