nieuws

Universiteit Wageningen: 'Uitkopen boeren niet altijd nodig bij bescherming van natuur tegen stikstof'

Koeien, boerderij, melkveebedrijf, koe
Koeien, boerderij, melkveebedrijf, koe © RTV Oost
Onderzoekers van de Universiteit Wageningen stellen dat problemen met stikstof in kwetsbare natuurgebieden kunnen worden opgelost zonder verstrekkende maatregelen, zoals het uitkopen van boeren. Via een stappenplan kan worden bepaald of en hoe er ingegrepen moet worden om de natuur te beschermen.
Dat meldt RTV Drenthe, die onderzoekers van de Universiteit Wageningen over het rapport heeft gesproken. Het onderzoek is mede betaald door het ministerie van Landbouw.
Streep door vergunningen
De Raad van State zette vorig jaar een streep door de vergunningen die werden afgegeven voor projecten die leiden tot meer stikstofneerslag in kwetsbare natuurgebieden. Daarbij werd te weinig rekening gehouden met de natuur, vond de Raad van State.
Door die uitspraak kwamen veel bouw- en infrastructuurprojecten stil te liggen. Om de vergunningverlening vlot te trekken, moet de stikstofemissie omlaag, vooral op boerenbedrijven. Daarnaast moet gekeken worden naar het effect van stikstof in specifieke natuurgebieden.
Kritische waarde bepalend
Volgens de Universiteit Wageningen moet eerst gekeken worden of de stikstofneerslag schade toebrengt aan de natuur. Voor elk afzonderlijk gebied geldt een bepaalde grens. Als de depositie hoger is dan de kritische waarde, heeft de natuur er last van. Vervolgens moet worden onderzocht om te kijken of de natuur nog kan worden hersteld en wat daarvoor nodig is.
Een van de herstelmaatregelen zou kunnen zijn dat boeren in de omgeving schonere stallen bouwen om de stikstofuitstoot van hun bedrijf te verminderen. Pas als dergelijke herstelmaatregelen onvoldoende zouden zijn, kan de boer gedwongen worden om te verhuizen of te stoppen.
Opkoopregeling alleen als het effectief is
Opkoopregelingen moeten alleen worden ingezet als ze effectief zijn. Het stappenplan van de Universiteit Wageningen helpt beleidsmakers stapsgewijs te kijken of je je doelen kunt halen en welk perspectief je kan geven voor de landbouw, aldus een van de onderzoekers.
Stikstofdebat
De Universiteit Wageningen hoopt met het stappenplan een bijdrage te leveren aan het stikstofdebat, dat maandag weer zal oplaaien als het kabinet het eindrapport ontvangt van de commissie die zich over de stikstofkwestie heeft gebogen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.