Waar vind je de mooiste berm? Nomineer de beheerder als BovensteBesteBermbeheerder

Wie heeft de mooiste berm die ook nog eens de meest vriendelijke is voor insecten? De Vlinderstichting heeft een stimuleringsprijs in het leven geroepen voor het beste bermbeheer: BovensteBesteBermbeheerder. 

De manier van maaien bepaalt of en hoe waardevol bermen zijn. Goed maaien bevordert de bloemrijkdom van de berm. Veel gemeenten, provincies en waterschappen hebben bloemrijke bermen.

Strijd tegen processierups

Bermen bestrijken een enorm oppervlakte en als die op een natuurvriendelijke manier worden beheerd is het een leefgebied voor veel planten en dieren. Ook in de strijd tegen de eikenprocessierups kunnen bloemrijke bermen een rol spelen, doordat ze natuurlijke vijanden van de rups aantrekken. 

Tekst gaat verder onder foto

Bloemen in de berm (Foto: Anthonie Stip)
Bloemen in de berm (Foto: Anthonie Stip)

Ook sommige particuliere bermbeheerders zijn bloemrijk bezig. De Vlinderstichting wil graag weten waar dat is, wat het effect ervan is en hoe hierover gecommuniceerd wordt met de inwoners. Bermbeheerders kunnen tot 5 juli genomineerd worden op de website van de Vlinderstichting.

De winnaar wordt beloond met een houtsculptuur gemaakt door houtdraaier Otto Koedijk.

Biodiversiteit

Bloemrijke bermen zijn niet alleen mooi om te zien, maar vooral goed voor de biodiversiteit. De Vlinderstichting bevordert daarom bloemrijke bermen, bijvoorbeeld door middel van het Kleurkeur, een keurmerk om opdrachtgevers (gemeenten, provincies en waterschappen) en opdrachtnemers (aannemers, groenbedrijven) aan te zetten tot insectenvriendelijk beheer. 

Uit een onderzoek van de provincie blijkt dat er in twee derde van de gemeentes in Overijssel wel wat te verbeteren valt aan het bermbeheer. Gunstige uitzondering is Enschede; deze gemeente geldt als de bijenstad bij uitstek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: