Nieuws

Harde kritiek van commissie Remkes op aanpak stikstofproblematiek

Johan Remkes tijdens de presentatie van het eindrapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek
Johan Remkes tijdens de presentatie van het eindrapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek © ANP / Sem van der Wal
De stikstofaanpak van het kabinet schiet tekort. Hierdoor is er een risico dat de rechter opnieuw ingrijpt, zoals vorig jaar met het oude stikstofbeleid gebeurde. Dat stelt het Adviescollege Stikstofproblematiek, onder leiding van VVD-prominent Johan Remkes.
De maatregelen die het kabinet vorig jaar nam zijn te vrijblijvend en te onzeker, aldus het Adviescollege. Het kabinet verlaagde onder meer de maximumsnelheid op snelwegen. Sindsdien liggen ook veel bouwactiviteiten stil en mogen veebedrijven niet uitbreiden.
Het kabinet streeft er op dit moment naar om de uitstoot met 26 procent te verminderen in 2030, schrijft NOS. Daarmee is het kabinet volgens Remkes niet ambitieus genoeg. Volgens zijn college moet de stikstofuitstoot in 2030 gehalveerd zijn. Dat doel moet wettelijk worden vastgelegd en geen 'vrijblijvend streven' meer zijn.
Om dat doel te bereiken moet onder meer het mestbeleid voor de landbouw op de schop. Maar ook de uitstoot in sectoren als de industrie, energiebedrijven en de mobiliteitssector moet worden gehalveerd, aldus het college.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.