Nieuws

Overijsselse schippers voeren actie voor behoud bruine vloot

"Het blijft maar stil, ik voel me in de steek gelaten." Dat zegt schipper Rob Peetoom uit IJsselmuiden over de Rijksoverheid die volgens hem niets doet om de Hollandsche Zeilvloot te ondersteunen in verband met de coronamaatregelen. Peetoom is met zijn schip Avondrood een van de 175 schippers die met tjalken, klippers en schoeners naar het oude fort-eiland Pampus zijn gevaren om te protesteren. 
Onder de protesterende schippers zitten er veel met een thuishaven in Overijssel, zoals in Kampen, Hasselt en Zwartsluis. De schippers willen duidelijk maken dat de zogenoemde bruine vloot zonder versoepeling van de maatregelen niet alleen letterlijk zoals vandaag maar straks ook figuurlijk voor Pampus ligt.

Anderhalve meter

Het probleem zit 'm voor de schippers in de anderhalvemetermaatregel. Dat is aan boord niet te doen. En de historische schepen zijn nou net van groepsuitjes afhankelijk voor hun inkomsten. "Als er niets gebeurt dan is het begin november voor mij afgelopen, verschrikkelijk", zegt schipper Peetoom.
Protestvaart van oude schepen
De schippers van de Hollandsche Zeilvloot startten enkele weken geleden een petitie die inmiddels meer dan 17000 keer is ondertekend. In de petitie wordt gevraagd om een noodfonds waarmee de omzetschade kan worden opgevangen om te voorkomen dat er dit jaar, maar ook met name volgend jaar, veel ondernemers failliet gaan.

Vlagvertoon en noodsignaal

Vandaag verzamelden 175 schepen voor het eiland Pampus in het IJmeer bij Amsterdam om aandacht te vragen voor de situatie. Op de schepen werd de Nederlandse vlag gehesen en om 14.00 uur en om 16.30 uur luidden de schippers massaal de luchthoorns van hun schepen om hun noodsignaal in klank te vatten. Helaas heeft het signaal vanaf de schepen nog niet tot een reactie geleid meldde schipper Peetoom aan het einde van de middag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.