Nieuws

Partijen in provincie Overijssel pleiten voor tijdelijk verbod op zonneparken op landbouwgrond

Zonnepark, groenestroom
Zonnepark, groenestroom © RTV Oost/Wouter de Wilde
Moet de provincie Overijssel in navolging van Friesland voorlopig een verbod laten gelden voor de aanleg van nieuwe zonneparken op landbouwgrond? Dat willen CDA, ChristenUnie, SGP, PvdA en VVD weten. De partijen stellen vragen aan het provinciebestuur over het door Friesland ingestelde verbod.
In de provincie Friesland is het plaatsen van zonneparken op landbouwgrond voorlopig niet meer toegestaan. Voor deze aanvragen moet het bestemmingsplan van de grond worden aangepast. De gemeenten waar zo’n aanvraag binnenkomt, moeten dit voorleggen aan de provincie. Die aanvragen gaan voorlopig de ijskast in.

Onderaan de ladder

In Friesland wordt net als in Overijssel gewerkt aan een nieuwe verordening voor zonnepanelen. In die verordening wordt een zogenoemde zonneladder opgenomen. Met behulp van die ladder bepaalt de provincie op welke plekken het opwekken van duurzame energie met zonnepanelen dient te gebeuren. Plaatsing van zonnepanelen op landbouwgrond staat onderaan de ladder en heeft dus de minste voorkeur.
"Ook in Overijssel krijgen wij veel signalen dat er actief gezocht wordt naar het plaatsen van zonnepanelen op goede agrarische grond. Een situatie die in de zonneladder wordt tegengegaan", stellen de vragende partijen. "Wij zijn blij met de voorgestelde zonneladder, maar willen graag dat vanaf nu alle aanvragen voor nieuwe zonneparken aan deze ladder voldoen."

Nieuwe verordening

Daarom willen de partijen weten op welke termijn de nieuwe verordening met daarin de meest actuele zonneladder klaar is. "Wanneer kunnen we de goede agrarische gronden vrij houden van zonneparken?", willen de partijen weten.
CDA, ChristenUnie, SGP, PvdA en VVD willen dan ook van het provinciebestuur weten of een tijdelijke stop op het verlenen van vergunningen voor de aanleg van nieuwe zonneparken tot de mogelijkheden behoort.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.