Nieuws

Opnieuw forse financiële tegenvaller voor Kampen

Stadhuis in Kampen
Stadhuis in Kampen © RTV Oost / Harry Hol
De kosten in het sociaal domein vallen voor de gemeente Kampen toch hoger uit dan geraamd, zelfs na een ingrijpende bezuinigingsronde. Er moet nog meer bezuinigd worden.
Begin dit jaar kondigde de gemeente Kampen aan dat er structureel 8 miljoen bezuinigd moet worden op de begroting. Dit om de tekorten op te vangen die ontstaan door de nieuwe zorgplicht in het sociale domein. Vooral de jeugdzorg bleek een flinke kostenpost. Nu blijkt dat deze bezuiniging niet voldoende is en er alleen al voor dit jaar 2,5 miljoen euro extra moet worden bezuinigd.
Volgens burgemeester Bort Koelewijn doet het Rijk te weinig om gemeenten te hulp te komen. Koelewijn: “Het is goed dat het Rijk investeert tijdens deze coronacrisis, maar vergeet de gemeenten niet!”

Zorg

De tegenvaller is niet alleen te wijten aan de coronacrisis. De zorgtaak blijkt nog steeds een grotere last dan in eerste instantie werd verwacht, vooral nu de bijdrage van het Rijk afneemt.
Bij de eerste bezuinigingsoperatie in februari werd vastgesteld dat er een tekort van 6 miljoen euro was. Een onderzoeksbureau stelde een mogelijk bezuinigingspakket voor van 10 miljoen euro, waarbij de gemeenteraad uiteindelijk besloot om 8 miljoen te bezuinigen.
Nu blijkt dus dat deze ambitie van 8 miljoen niet voldoende is en mogelijk ook het eerdere onderzoek weer uit de kast wordt getrokken om de andere niet benutte bezuinigingsmogelijkheden alsnog aan te spreken. Volgens wethouder Irma van der Sloot betekent dit overigens niet dat al deze voorstellen nu gegarandeerd uitgevoerd worden. Hier moet nu opnieuw naar gekeken worden.

Minder personeel
De gemeente wil vooral inzetten op procesoptimalisatie, wat wil zeggen dat hetzelfde werk met minder mensen gedaan wordt. De wethouder sluit niet uit dat de nieuwe bezuinigingen meer arbeidsplaatsen gaat kosten. De definitieve beslissing over de te nemen stappen ligt uiteindelijk bij de gemeenteraad.
De raad neemt de beslissing over het dichten van het gat van 2020 in september of oktober. Voor de jaren erna voorziet het college nog steeds een structureel tekort van zo’n 3,2 miljoen euro.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.