Nieuws

Overijsselaar stapt met anderen naar rechter in strijd tegen overlast megastallen

Varkens
Varkens © Simon Dirk Terpstra
Een groep van zestien Nederlandse burgers, onder wie een Overijsselaar, stapt naar de rechter vanwege stank die wordt veroorzaakt door megastallen. Ze vinden dat veel burgers op het platteland voortdurend last hebben van een overdosis stank en willen beter beschermd worden.
De Nederlandse overheid schendt volgens de groep het Europees verdrag voor de Rechten van de Mens, de Grondwet en het Burgerlijk Wetboek, doordat de Staat het woongenot volgens hen niet beschermt. Er wordt verwezen naar zestien varkens-, rundvee- en pluimveehouderijen.

Urgenda

De advocaat van de groep zegt dat goed is gekeken naar de Urgenda-zaak, schrijft het AD. Daarbij ging het om onvoldoende bescherming van burgers, tegen klimaatverandering en schending door de Staat van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en werd de Staat op de vingers getikt.
Bij de Raad van State kregen de burgers tot nu toe steeds nul op het rekest. De groep eist nu onder meer een kleinere veestapel en verplichte en betere luchtwassers. Volgens de advocaat is de actie niet gericht tegen de veehouders. "We hebben een systeem waarin het varkensvlees zo goedkoop mogelijk moet. Veehouders houden daarom meer dieren, en de omwonenden betalen daarvoor de prijs. De overheid moet daar iets aan doen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.