Nieuws

Tubbergen heeft genoeg vet op de botten: geen grote bezuinigingen in het verschiet

Gemeentehuis Tubbergen
Gemeentehuis Tubbergen © RTV Oost / Kevin Drieze
Alhoewel er vanwege het coronavirus veel extra kosten zijn, verwacht de gemeente Tubbergen niet dat er volgend jaar grote bezuinigingen of belastingverhogingen nodig zijn. De gemeente heeft een reservepotje waar de 'coronakosten' uit kunnen worden betaald.
Wat de daadwerkelijke invloed van de coronacrisis op de Tubbergse financiële huishouding zal zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Desondanks verwacht het college dat het Rijk de gemeenten voldoende zal compenseren. Dat moet in combinatie met het reservepotje, ook wel het 'weerstandsvermogen', genoeg zijn.

"De coronamaatregelen vallen onder onvoorziene omstandigheden. De maatregelen hebben invloed op uitgaven van de gemeente. Maar ook de daling aan inkomsten uit toeristenbelasting of inkomsten van sportaccommodaties hebben invloed", legt wethouder Urusula Bekhuis uit.

Investeren
Het college wil volgend jaar 1,6 miljoen euro uit de reserves gaan gebruiken. Zo moeten de nieuwbouw van de basisschool in Geesteren in samenhang met woningbouw, het centrumplan in Albergen en de herinrichting van de entree in Fleringen worden bekostigd.
Ook wil het college één miljoen investeren om het openbaar groen en de speelplaatsen een kwaliteitsimpuls te geven.

Kritisch kijken
Ondanks dat Tubbergen geen grote financiële problemen verwacht, moet er volgens de wethouder wel kritisch gekeken worden naar de plannen die er nog liggen. "Want alles uitvoeren, dat gaat niet", stelt ze.
De keuzes die daarin te maken zijn worden op 29 juni in de gemeenteraad besproken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.