Nieuws

Hoogspanningskabels Almelo kunnen ondergronds

Hoogspanningskabels Almelo kunnen ondergronds
Hoogspanningskabels Almelo kunnen ondergronds © RTV Oost / Remco van 't Zelfde
Almelo wil de hoogspanningslijn tussen de wijken Nijrees en het Groeneveld graag onder de grond krijgen. Eerder zou het alleen gaan om de kabels binnen de bebouwde kom, maar nu blijkt ook het deel erbuiten haalbaar te zijn.
"Onderzoek en vervolggesprekken met netbeheerder TenneT maken duidelijk dat de variant waarbij de kabels om de stad heen ondergronds kunnen ook financieel haalbaar is", aldus wethouder Eugène van Mierlo van Duurzaamheid.
In april presenteerde het college een aantal alternatieven voor de bovengrondse hoogspanningslijn. De raad steunde de variant waarbij de 110 kilovolt kabelverbinding binnen de bebouwde kom ondergronds gebracht zou gaan worden.
Van Mierlo: "Wel vroeg de raad ons als college om nogmaals de variant te onderzoeken waarbij de kabels buiten de bebouwde kom, langs de westzijde van de stad, ondergronds gaan."

Wens bewoners

De variant waarbij de kabels aan de stadsranden ondergronds gaan, is bedacht door de bewoners in de buurt van de bovengrondse hoogspanningslijn. Hierdoor verdwijnen twaalf hoogspanningsmasten, één mast meer dan in de eerder voorgestelde variant.
In het gebied Tusveld blijft de hoogspanningsmast echter staan, vanwege de aanwezigheid van een 380 kilovoltleiding, de zwaarste spanning die we in Nederland hebben.

Kosten

De door bewoners gewenste variant blijkt na vervolggesprekken met TenneT haalbaar. De totale kosten zijn naar schatting 14 miljoen euro. Het grootste deel, tachtig procent, wordt door het Rijk betaald, de provincie Overijssel en de gemeente Almelo betalen samen de rest.
Op z’n vroegst over vijf jaar is het werk afgerond.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.