Nieuws

Melkveehouder moet ruimte maken voor watergebiedsplan Nieuwveense Landen

Melkveehouder moet ruimte maken voor watergebiedsplan Nieuwveense Landen
Melkveehouder moet ruimte maken voor watergebiedsplan Nieuwveense Landen © RTV Oost
Melkveebedrijf Santing in Wanneperveen moet accepteren dat een klein deel van zijn land wordt afgenomen voor verbreding van sloten en de aanleg van een gemaal. Santing moet de uitvoerders ook toelaten op zijn land, ook al is er nog geen overeenstemming over de overname van zijn grond door het waterschap. Dat heeft de Raad van State vandaag beslist.
De Raad gaf vandaag zijn goedkeuring aan het watergebiedsplan Nieuwveense Landen. Daarmee wordt de afwatering en de grondwaterstand door het waterschap aangepast in het gebied tussen de nieuwbouwwijk Nieuwveense Landen en Natura 2000-gebied De Wieden. Het melkveebedrijf aan de Zomerdijk ligt daar precies tussenin.

In de knel
De waterstand in de nieuwbouwwijk moet omlaag en in de Wieden omhoog. Volgens Santing zit zijn bedrijf knel tussen de woonwijk en het natuurgebied. Hij vreest dat zijn koeien met hun poten in het water komen te staan, omdat de grondwaterstand stijgt.
Het werk begint in 2021, de waterstanden worden een jaar later aangepast. Het waterschap Drents Overijsselse Delta belooft in de tussentijd de vinger aan de pols te houden.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.