nieuws

Florerende Enschedese tennisclub Topspinners gaat tegen landelijke trend in

Een paar jaar geleden nog maakten de leden van tennisvereniging Topspinners uit Enschede zich grote zorgen. Maar sinds een andere koers werd ingeslagen, gaat het weer crescendo met de club. Vandaag werd het vijfhonderdste lid verwelkomd. Daarmee gaat Topspinners in tegen de landelijke trend.
Het is intussen een kwart eeuw geleden dat tennis in ons land z'n absolute hoogtepunt beleefde. Het was rond die tijd dat Richard Krajicek geschiedenis schreef door het prestigieuze Wimbledon op z'n naam te schrijven.

Malaise

Rond die tijd telde Topspinners circa vijfhonderd leden. Maar dat aantal nam de afgelopen jaren zienderogen af. De sport is nog steeds dezelfde, maar de animo werd minder. Waarschijnlijk vooral door de grote concurrentie, vermoedt voorzitter Erik Brager. "Je hebt tegenwoordig zoveel sporten. Bootcamp, of mensen gaan de zaal in."
Op het dieptepunt telde het ooit zo florerende Topspinners nog 'slechts' 290 leden. En dat voor acht gravelbanen. Daarop werd het roer omgegooid. Sinds 2017 kent de club ook een speciale padel-afdeling: een variant op het tennis. Maar wie waagt het 'een soort tennis in het klein' te noemen, kan rekenen op een boze blik van trainer Alexander Postma.

Padel

Bij padel is er sprake van een kooi, voorzien van hekwerk en glas. "Als bij tennis de bal je passeert, ben je gezien", legt Postma uit. "Bij padel krijg je een tweede kans. En waar je bij tennis een racket met snaren hebt, heb je bij padel een bat. Bovendien gebruik je speciale ballen met een andere stuit."
In Overijssel zijn er naast Enschede padelbanen in onder meer Zwolle, Deventer, Haaksbergen en Oldenzaal.

Vijfhonderdste lid

De nieuwe koers legde Topspinners geen windeieren. Vanmiddag werd het vijfhonderdste lid in het zonnetje gezet. Noëlle Keuter koos bewust voor tennis én voor Topspinners. "Mijn vriend komt hier vandaan en heeft heel wat uurtjes op deze baan gemaakt. Intussen ben ik dertig en dan ga je toch kiezen voor andere sporten. En val je vaak automatisch terug op sporten die je vroeger ook hebt gedaan."
Behalve een jaar gratis lidmaatschap kreeg ze onder meer een racket en een aantal lessen cadeau.

Cadeautje textielbaron

Topspinners heeft het fraaie Van Heekpark als thuishaven. Een geschenk ooit van de weduwe en de kinderen van de bekende textielbaron Van Heek. Toen zij het park in 1918 aan de inwoners van Enschede doneerden, was een van de voorwaarden dat iedereen er moest kunnen sporten. Onder meer de legendarische voetballer Abe Lenstra heeft er nog gesport.
In de beginjaren kende het park drie tennisbanen van beton. De dertien Van Heek-telgen doneerden begin twintiger jaren een extra bedrag voor de bouw van een paviljoen. Vanwege de groeiende belangstelling voor het tennis kocht de familie Van Heek in 1931 een extra stuk grond aan en moesten de drie oude betonbanen wijken voor acht destijds hypermoderne gravelbanen. 
Werden deze banen aanvankelijk gebruikt door 26 clubs, in 1948 zijn veel clubs gefuseerd waarna de naam medio zestiger jaren werd veranderd in het huidige TV Topspinners.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.