Nieuws

Jonge mannen uit Raalte en Wijhe maakten 21.000 euro buit met ticketfraude op Marktplaats

Jonge mannen uit Raalte en Wijhe maakten 21.000 euro buit met ticketfraude op Marktplaats
Jonge mannen uit Raalte en Wijhe maakten 21.000 euro buit met ticketfraude op Marktplaats © Getty Images
Vier Overijsselse mannen zijn gisteren aangehouden voor ticketfraude via Marktplaats. Het gaat om drie mannen uit Raalte (19, 18 en 18 jaar) en één uit Wijhe (21). Ze maakten in totaal zeker 58 slachtoffers, die opgeteld voor ruim 21.000 euro werden opgelicht.
De slachtoffers zullen in eerste instantie vaak blij zijn geweest. Eindelijk wisten ze toch een kaartje te bemachtigen voor dat uitverkochte festival of dat mooie concert. Maar nadat ze geld hadden overgemaakt, liet de zogenaamde verkoper niks meer van zich horen. Naar zowel hun ticket als hun geld konden ze dan fluiten.
Nadat de kopers erachter kwamen dat ze waren opgelicht, deden 58 mensen aangifte. De slachtoffers betaalden tussen de 80 en 400 euro voor hun ticket(s). In totaal verloren de slachtoffers meer dan 21.000 euro.

Identiteitsfraude

De oplichters deden zich voor als iemand anders. Hiervoor gebruikten ze foto’s van andermans identiteitsbewijzen. Onder het mom van ‘stuur me een kopie van je identiteitsbewijs, zodat ik weet dat je te vertrouwen bent’ peuterden ze deze los van hun ticketslachtoffers. Zo kon het zijn dat de foto van het ene slachtoffer werd ingezet om een volgend persoon ook weer onder valse voorwendselen een ticket te laten kopen.
De slachtoffers maakten hun geld nietsvermoedend over naar een rekening van een zogenoemde katvanger of geldezel. Dit is iemand die voor een klein geldbedrag zijn of haar bankrekening ter beschikking stelt. In deze zaak hebben de katvangers onder dwang hun bankpas en pincode afgegeven. De jongste katvanger was pas dertien jaar en werd bedreigd om de bankpas en pincode van zijn moeder afhandig te maken en aan de oplichters te geven.

Groot onderzoek

De oplichting speelde tussen mei 2019 en februari 2020. De slachtoffers kwamen uit het hele land. De politie besloot daarom de aangiftes te bundelen en een groot onderzoek te starten. Gisteren kon het viertal worden aangehouden. Ze worden verdacht van (internet)oplichting, identiteitsfraude, afpersing en witwassen.

De politie geeft de volgende tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van ticketoplichting:

- Bekijk of er al iets bekend is over de gegevens van de aanbieder. Er zijn veel websites waarop oplichters ontmaskerd worden. Foto's, rekeningnummers, namen, telefoonnummers; alles wordt online gezet om te waarschuwen voor oplichters. Je kan vooronderzoek doen door te zoeken via bijv. Google, ticketoplichting.nl/oplichters of opgeletopinternet.nl;

- Op de site van de politie kan je ook nakijken of rekeningnummers, telefoonnummers of e-mailadressen voorkomen in de politiesystemen. Als een van deze gegevens al voorkomt in de database van de politie krijg je een waarschuwing dat er al meldingen tegen die verkoper zijn gedaan. Voor zaken rondom internetoplichting ga je naar: politie.nl/aangifte-of-melding-doen;

- Twijfel je of je opgelicht wordt? Haal de kaartjes zelf op. Vraag of de verkoper de kaartjes op Ticketswap kan zetten of dat je de kaartjes mag komen ophalen. Aan de reactie is al snel te merken of het om een oplichter gaat;

- Deel nooit je identiteitsbewijs. Grote kans dat je id vervolgens wordt gebruikt om iemand anders op te lichten;

- Check of de verkoopnaam, de naam van de bankrekeninghouder en de naam op een eventueel id overeenkomen. Kijk op een platform als Marktplaats ook naar hoe lang iemand al actief is en of de verkoper positieve recensies heeft;

- En bedenk ook: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.