Nieuws

Almeloos raadslid Harry de Olde: "Geen spijt van uitlatingen in tv-programma"

Almeloos raadslid Harry de Olde: "Geen spijt van optreden bij Radio 1"
Almeloos raadslid Harry de Olde: "Geen spijt van optreden bij Radio 1" © RTV Oost
Raadsleden in Almelo zijn boos op hun collega Harry de Olde van Partij Vrij Almelo (PVA). De Olde werkte mee aan het tv-programma Opstandelingen van BNNVARA. Collega-raadsleden vinden dat hij hiermee de gemeente Almelo in diskrediet heeft gebracht. Het raadslid heeft geen spijt dat hij aan het programma heeft meegewerkt, maar alle berichten die na de uitzending verschenen in de media en op internet lieten hem niet onberoerd. Hij werd bijvoorbeeld gelinkt aan extreem-rechts. "Dat soort gevoelens en ideeën heb ik nooit gehad."
Door: Gerben Oost
Almelo stond ruim een week geleden landelijk in de schijnwerpers na de televisie-uitzending met de ronkende titel 'De bende van Almelo'. De strekking van de uitzending was dat niet iedereen in Almelo gelijk wordt behandeld. Volgens de programmamakers zou er (nog steeds) sprake zijn van vriendjespolitiek bij de gemeente. De ene ondernemer krijgt alles voor elkaar, de ander niet. Het is maar net met wie je omgaat.
Hoon van de raad
In de dagen na de uitzending verschenen er krantenartikelen en talloze berichten op sociale media. Raadsleden spraken schande over de uitzending, de eenzijdige berichtgeving ervan en dat het programma geen goed beeld gaf van hoe het er echt aan toe gaat in Almelo. PVA-voorman Harry de Olde kreeg de hoon van de raad over zich heen.
Nog steeds kijkt De Olde met een goed gevoel terug op de uitzending: "Ik heb geen leugens verteld, had zelfs feller kunnen zijn. Het aantal positieve reacties dat ik heb gekregen is veel meer dan het aantal negatieve. Bovendien heeft niemand recht in mijn gezicht gezegd dat ik het niet goed heb gedaan. Dat wordt allemaal achter mijn rug om gezegd en geschreven."
Dat hij er na de uitzending driehonderd nieuwe vrienden bij heeft gekregen op Facebook, is volgens hem veelzeggend. De Olde: "Dagelijks bellen mensen mij op, mensen die ik helemaal niet ken! Oudere mensen lopen naar me toe als ik naar de supermarkt ga of in de stad loop."
Bloeddruk iets verhoogd
Toch laat alle commotie rond zijn persoon hem niet onberoerd. "Natuurlijk heeft mij dit een klap gegeven. Ik ben wel even uit mijn doen geweest hoor", reageert hij op de vraag hoe hij de dagen na de uitzending heeft beleefd. "Ik ben nog bij mijn huisarts geweest. De bloeddruk laten opmeten. Die was iets omhoog gegaan. Het advies wat ik kreeg was gewoon doorgaan."

Politieke ambities

En hij is zeker van plan om door te gaan. De politieke ambities zijn alleen maar aangewakkerd. "PVA is altijd een partij van één of twee zetels geweest. In het verleden is er ook veel gedoe geweest binnen de partij. Dat is nu achter de rug. Ik heb nu een goede groep mensen achter me staan. Allemaal mensen met hun eigen kwaliteiten. De komende gemeenteraadsverkiezingen mikken wij op vijf tot zes zetels."
Volgens De Olde maakt zijn partij zeker kans op dat aantal zetels. "Ik heb een gesprek gehad met Gemeentebelangen Twenterand. Die partij heeft een enorme groei doorgemaakt. Zijn nu de grootste partij in de gemeente Twenterand. Ik vroeg hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen. Hun antwoord? 'Door met de burgers te praten.' Dat doet PVA ook. Wij zijn de enige partij die altijd het gesprek aangaat met de inwoners. Hoe vaak heb ik tijdens zo'n bezoek niet gehoord: 'Goh, een raadslid op bezoek. Dat is nog nooit gebeurd."
Voor de rechter gedaagd
Gisteren werd bekend dat het raadslid is gedagvaard door horecaondernemer Jan Torny vanwege uitspraken over het terras van Taveerne 't Wetshuys. Hij had het daarover in een uitzending van Radio 1. Het gesprek was op 2 juni te horen. De Olde: "Officieel heb ik nog niets gehoord. Ik weet nergens wat van af. Ik heb wel de uitzending teruggeluisterd. Ik zeg daarin niets verkeerd over het terras."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.