Nieuws

Wie klimt er mee naar het mooiste uitzicht van Deventer? 220 traptreden Lebuïnustoren weer open

De koster straalt, de beiaardier speelt een extra vrolijk deuntje en de toerist spint er garen bij. De toren van de Grote of Lebuïnuskerk in Deventer is voor het eerst dit jaar weer te beklimmen. Onder strikte coronavoorwaarden, dat wel.
Een groep naar boven, even wachten, een groep naar beneden. Koster Marco Heemskerk ziet er op toe dat er geen besmettingsgevaar in het trappenhuis ontstaat. Bezoekers van de toren passeren elkaar niet onderweg. "En anderhalve meter afstand wordt strikt nageleefd."

Belangrijke attractie

De koster glundert. "Dit is toch één van de belangrijkste attracties van Deventer", zegt hij. Vorig jaar gingen er zo'n achtduizend mensen naar boven. Toeristen, maar ook Deventenaren die willen genieten van het uitzicht.
Daarvoor is wel een goede conditie nodig, de toren is met 220 treden een kuitenbijter van formaat. Ga maar uit van minimaal 10 minuten klimtijd. "Maar dan krijg je wel iets heel moois", zegt koster Heemskerk. "En dat uitzicht is nu nog mooier door de schone lucht door de coronacrisis."
De toren is iedere zaterdagmiddag te beklimmen. In de zomervakantie is de toren dagelijks geopend.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.