Nieuws

Na protest kan bruine vloot ook gebruikmaken van coronaregeling

Hollandsche Zeilvloot voor Pampus
Hollandsche Zeilvloot voor Pampus © RTV Oost
Schippers van de Hollandsche Zeilvloot kunnen een tegemoetkoming aanvragen als ze in de financiële problemen zitten vanwege de coronacrisis. Dinsdag protesteerden nog 175 schippers van deze bruine vloot, omdat ze buiten de boot vielen als het gaat om ondersteunde maatregelen. "Dit is een sprankje hoop, er moet nog veel meer geld komen om iedereen te kunnen helpen", vindt Rob Peetoom uit IJsselmuiden. 
Met tjalken, klippers en schoeners voeren de schippers naar het oude fort-eiland Pampus. De zeelui wilden duidelijk maken dat de zogenoemde bruine vloot zonder versoepeling van de maatregelen niet alleen letterlijk, maar straks ook figuurlijk voor Pampus ligt. Ook startten ze een petitie voor een noodfonds.
Het probleem zit 'm voor de schippers in de anderhalvemetermaatregel. Dat is aan boord niet te doen. En de historische schepen zijn nou net afhankelijk van groepsuitjes voor hun inkomsten.

Tegemoetkoming

Gisteren werd bekend dat de schippers aanspraak kunnen maken op een tegemoetkoming. Gedeputeerde Eddy van Hijum is blij en laat via Twitter weten: "Terechte erkenning voor de eigenaren van historische zeilschepen. Belangrijk voor het behoud van de 'bruine vloot'."
Waar Peetoom vooral van baalt, is dat de Rijksoverheid niks van zich heeft laten horen tijdens of na het protest. "We zijn de grootste vloot ter wereld. We zijn varend erfgoed, maar er komt geen kick vanuit de overheid. Terwijl we vanuit heel de wereld reactie kregen op het protest."

Voorzichtige stap

Toch ziet Peetoom de tegemoetkoming als een voorzichtige stap in de goede richting. "Het is fijn dat het eindelijk gelijk is getrokken. Bij sommige ondernemers staat het water tot aan de lippen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.