Nieuws

Rabobank: 5,4 tot 6 procent economische krimp in Overijssel door coronacrisis

Economische krimp door coronacrisis
Economische krimp door coronacrisis © RTV Oost
De economische krimp als gevolg van de coronacrisis is in Overijssel gelijk of iets onder het landelijke gemiddelde. Dat blijkt uit onderzoek van de Rabobank. De bank verwacht dit jaar in Nederland een krimp van de economie met 6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Binnen Overijssel is de krimp in Twente met 5,8 tot 6 procent het grootst. De rest van de provincie zit iets onder het landelijk gemiddelde met een krimp van 5,4 tot 5,6 procent.
De bank voorspelt dat de economie in elke regio zal krimpen dit jaar, maar er zijn daarbij grote verschillen tussen de regio's. Het gebied rondom de stad Groningen en de regio Zuid-Limburg worden het zwaarst getroffen. Daar is de krimp zelfs meer dan 7 procent. Rondom Den Haag en Utrecht blijft de krimp beperkt volgens de studie. Ook de noordelijke helft van Noord-Holland, Noord-Drenthe en de regio's Amsterdam en Rotterdam komen waarschijnlijk iets beter door de crisis heen.

Regionale verschillen

De regionale verschillen zijn te verklaren door het aandeel van de sectoren in de Nederlandse economie. Zo veroorzaakt veel industrie in de regio meer regionale krimp.
Het zogeheten ondernemingsklimaat hangt af van de nabijheid van andere bedrijven en kennisinstellingen, bereikbaarheid, gunstige ligging, economisch beleid en de kwaliteit van de woon- en werkomgeving. Steden in de Randstad hebben een sterk ondernemingsklimaat.

Aandeel Nederlandse economie

Hoewel de horeca hard krimpt (min 41 procent) is het effect daarvan op de Nederlandse economie minder groot dan de krimp van handel (min 7 procent) en de industrie (min 10 procent). De agrarische sector en de horeca nemen bijvoorbeeld 'slechts' 2 procent van de totale landelijke productie voor hun rekening, terwijl de handel en de industrie goed zijn voor respectievelijk 14 en 13 procent.
De Rabobank maakt het voorbehoud dat economische verwachtingen een stuk negatiever uitpakken als er een tweede coronagolf komt.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.