Nieuws

Dode baby Haaksbergen: onderzoek in en rond woning afgerond

De recherche heeft in het onderzoek naar de dode baby in Haaksbergen de woning vrijgegeven. Meteen daarop is het pand afgelopen weekeinde ontruimd. De 30-jarige moeder zit intussen nog steeds in voorarrest. Zij wordt door justitie verdacht van 'betrokkenheid bij de dood van haar kind'.
De zaak kwam aan het rollen nadat de moeder en haar partner zich in het weekend voor Pasen met hun dode baby in het ziekenhuis van Enschede hadden gemeld. De omstandigheden waaronder dat gebeurde, waren dusdanig verdacht dat de artsen de politie alarmeerden.

Moeder alleen thuis

Ten tijde van de bevalling was de moeder alleen thuis. Nadat haar partner was thuisgekomen, zijn de ouders met de dode baby naar het ziekenhuis gereden.
Aanvankelijk werden de vader en moeder alleen gehoord en mochten ze op vrije voeten blijven. Enkele dagen later werd de moeder echter alsnog aangehouden. De vader was in eerste instantie ook verdachte in deze zaak, maar hij is dat intussen niet meer.
Omdat de baby thuis om het leven was gekomen, zijn in en rond de woning aan de Jan Vermeerstraat meerdere onderzoeken gedaan.

Videoreconstructie

Forensisch experts hebben eerst het huis dagenlang minutieus doorzocht. Vervolgens was er begin deze maand een videoreconstructie, waarbij exact in beeld werd gebracht hoe het er in die fatale nacht aan toe moet zijn gegaan. Dat gebeurde op aanwijzing van de moeder.

Speciaal team Defensie

Twee dagen later deed een gespecialiseerd team van Defensie onderzoek in en rond de woning. Dit zogeheten Advanced Search Team doorzocht met radarapparatuur de woning en de rest van het perceel.

Met deze apparatuur kan metersdiep in de grond worden gekeken of er sprake is van bodemverstoringen. Ook kan er in huizen dwars door muren worden gekeken. Bij deze zoekactie werden ook honden ingezet en werd met prikstokken de bodem doorzocht.

Justitie wilde over de zoekacties slechts kwijt dat die nodig waren in het kader van 'waarheidsvinding'.

Verzegelingen weggehaald

Verzegelingen weggehaald
Het is niet ongebruikelijk dat panden soms wel een jaar of langer beschikbaar moeten blijven voor nader onderzoek. In dit geval hebben rechercheurs echter afgelopen weekeinde de verzegelingen weggehaald.
Vrienden of familie van het stel, dat nog maar enkele jaren aan de Jan Vermeerstraat woonde, hebben vervolgens de inventaris uit het huis gehaald en afgevoerd in een vrachtwagen.
Een politiewoordvoerster bevestigt dat justitie het pand heeft vrijgegeven.

Eerder bevallen

Bekend is dat de moeder eerder al is bevallen van een kind dat heel kort heeft geleefd. De politie wil niet kwijt of dit eerdere sterfgeval nu opnieuw wordt onderzocht.
De vrouw zou niet hebben geweten dat ze zwanger was. Ook bij de eerdere bevalling zou ze dat niet hebben geweten, zo vertelde ze in haar kennissenkring. Daarvoor zou een medische oorzaak zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.