Nieuws

Deventer test slimme verkeerslichten: sneller groen op de fiets

De gemeente Deventer test vandaag intelligente verkeerslichten (ivri’s). Middels een app, die de fietser op de telefoon heeft staan, weet het verkeerslicht al ver van tevoren dat de fietser nadert en probeert zo een groene golf te creëren.
Optimaal comfort voor de fietser, zo wil Martin van der Tuin van de gemeente Deventer het graag omschrijven. "De fietser krijgt een geluidssignaal zodra de verkeerslichten hem 'zien'. Even later krijgt de fietser opnieuw een signaal als het groen wordt."
De voordelen? "De fietser kan zoveel mogelijk doorfietsen en je hoeft niet op de knop te drukken. Daarnaast krijgen grote groepen fietsers prioriteit, zodat bijvoorbeeld scholieren snel kunnen oversteken, zonder te hoeven stoppen."

Technologie

De app registreert, net als navigatie-apps, waar de fietser fietst. Die informatie wordt verstuurd naar de cloud van de gemeente Deventer, waar ook alle verkeerslichten aan gekoppeld zijn. "Zo werken alle verkeerslichten in Deventer samen. Dat gebeurt nu al met automobilisten die Flitsmeister gebruiken."
Die gebruikers zien in hun app wanneer de verkeerslichten groen worden. Als ze hun route inplannen proberen de verkeerslichten je zo min mogelijk te laten stoppen. "Zo zorg je voor een goede doorstroming in bijvoorbeeld de spits."

Privacy

Doordat zowel automobilisten als fietsers de app gebruiken, vergaart de gemeente heel veel data. Ze kunnen precies zien wie waar en wanneer fietst. Daarnaast is de app die gebruikt wordt, ontwikkeld door een externe partij. "Wij gaan uiteraard heel goed om met de privacy. Alle data wordt geanonimiseerd, zodat niet te achterhalen is om wie het gaat", vervolgt Van der Tuin.
"We gebruiken de gegevens verder niet voor andere doeleinden. Daarnaast verwijderen we alle gegevens direct."

Eerdere tests

Deventer is de enige stad in Nederland waar alle verkeerslichten intelligent zijn. In de afgelopen twee jaar testte Deventer al vaker de mogelijkheden van deze technologie.
Zo werd er gekeken of een ambulance of brandweerauto sneller groen kon krijgen en of vrachtwagens met gevaarlijke stoffen zoveel mogelijk door konden rijden. Mogelijke oplossingen om de doorstroming, leefbaarheid en verkeersveiligheid verbeteren.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.