Nieuws

Enschedees bedrijf hielp bij onderzoek naar mogelijk vaccin tegen coronavirus

Enschedees bedrijf hielp bij onderzoek naar mogelijk medicijn tegen coronavirus
Enschedees bedrijf hielp bij onderzoek naar mogelijk medicijn tegen coronavirus © Getty Images
Het Enschedese bedrijf IBIS Technologies heeft meegeholpen aan een studie naar een medicijn tegen het coronavirus. Het bedrijf werkte samen met onder andere het Academisch Medisch Centrum, bloedbank Sanquin en de Erasmus Universiteit. Mogelijk leidt dat tot de ontwikkeling van een vaccin tegen het virus. 
De studie is vandaag in het wetenschappelijk weekblad Science gepubliceerd.
Voor het onderzoek werd in april bloed afgenomen bij patiënten die besmet waren met het coronavirus. De afweercellen in dat bloed werden bewerkt, zodat verschillende antistoffen die deze cellen maken tegen het virus konden worden onderzocht.
Het Enschedese bedrijf maakt apparatuur die het mogelijk maakt om veel antistoffen tegelijk te onderzoeken. Dat was nodig, omdat er grote haast is om een medicijn of vaccin tegen het virus te vinden.
Met de techniek van IBIS konden onderzoekers vaststellen aan welke delen van het virus de antistoffen binden, waardoor in een recordtijd van veertig dagen na de bloedafname meerdere antistoffen werden gevonden die mogelijk gebruikt kunnen gaan worden bij het ontwikkelen van een therapie of vaccin tegen het virus.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.