Nieuws

Vertrekregeling rondom Twentse topambtenaar blijft onduidelijk: "Wij willen antwoorden"

Het Gemeentelijk Belastingkantoor (GBT) in Hengelo
Het Gemeentelijk Belastingkantoor (GBT) in Hengelo © RTV Oost
Het vertrek van oud-directeur Rob Toet heeft het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT) vorig jaar 217.000 euro gekost. Maar hoe dat geld precies is besteed, daarover is nog veel onduidelijk. Diverse raadsleden van de gemeenteraad van Enschede riepen vanavond op om zo snel mogelijk helderheid te krijgen over de omstreden vertrekregeling.
Rob Toet vertrok vorig jaar wegens een verschil van inzicht bij het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT), dat de woonlasten int voor diverse gemeenten in Twente. Een paar maanden later werd Toet gemeentesecretaris in Haaksbergen. Een gang van zaken die de wenkbrauwen doet fronsen bij diverse politieke partijen in Twente.

217.000 euro

Het vertrek van de oud-directeur kostte het belastingkantoor 217.000 euro, maar volgens Rob Welten, burgemeester van Haaksbergen, heeft Toet 'slechts' een kleine 38.000 euro meegekregen. De rest van het bedrag zou besteed zijn aan een bedrijf dat hem naar ander werk begeleidde. Maar volgens Alex Langius, bestuursvoorzitter van het GBT, kreeg Toet 'een jaarsalaris plus een normale transitievergoeding' mee.
Ayfer Koç, fractievoorzitter van CDA Enschede, kaartte de vertrekregeling vanavond aan in de gemeenteraad. Ze riep op tot meer duidelijkheid. "Wij doen een appèl op de wethouder om onze vragen beantwoord te krijgen. En we vragen ons af waarom een dergelijk hoog bedrag aan een detacheringsbureau is uitgegeven."

Steun

Toet kreeg vlak na de vertrekregeling een nieuwe topfunctie binnen een van de deelnemende gemeenten van het GBT. Koç: "Wij werken aan een zienswijze om in de toekomst dit soort constructies te voorkomen."
De CDA-politicus zag zich daarin gesteund door VVD-raadslid Joost Nijhuis. "Het gaat hier om gemeenschapsgeld. Er is een wettelijk kader en een verstandig kader", vertelde hij. Nijhuis steunde ook de oproep van Koç om dit soort constructies in de toekomst te kunnen voorkomen.

Details

Wethouder June Nods kon niet gedetailleerd ingaan op de kwestie. "Maar ik neem aan dat tijdens de vertrekregeling niet al bekend was dat hij drie maanden later weer een baan vond."
Nods, tevens bestuurslid van het GBT, zegt na te zullen gaan hoe de vertrekregeling tot stand is gekomen. "En ik neem zeker de suggestie van mevrouw Koç mee, om goed te kijken waaraan gemeenschapsgeld wordt uitgegeven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.