Windmolens in Nationaal Landschap Noord-Oost Twente: wel of niet?

In Nationaal Landschap Noord-Oost Twente mogen tot nu toe geen windmolens geplaatst worden, om het karakteristieke landschap te behouden. Het is een zogenaamd uitsluitingsgebied. Maar daar wil de provincie verandering in brengen. 

De Provinciale Staten hebben in een coalitieakkoord afgesproken dat het niet langer een uitsluitingsgebied voor energiewinning is. Maar volgens voorzitter Thom Weterings van Stichting Behoud Twents Landschap verstoren windmolens de vele hoge uitkijkplekjes die in De Lutte te vinden zijn. 

Toerisme

"De gemeente Losser heeft nu het plan om bij de windmolens die al in Duitsland staan nog eens acht windmolens neer te zetten, maar dan aan onze kant van de grens. Toeristen komen hier voor het bijzondere landschap met alle stuwwallen en vergezichten. Die willen geen windmolens zien." 

Provincie

Tijs de Bree, gedeputeerde van de provincie Overijssel, is voor het loskoppelen van het uitsluitingsgebied. "Uiteraard moet er goed gekeken worden naar de plannen en als er schade aan de natuur wordt verwacht, moeten daar goed naar gekeken worden. Daarnaast moeten de plannen gedragen worden door de bevolking."

Petitie

Daarom is Weterings, zelf inwoner van De Lutte, een petitie gestart. Met de hoop dat hij kan aantonen dat het juist niet gedragen wordt door de bevolking. "Er is sprake van gekochte loyaliteit, want de boeren en de bewoners kunnen er geld mee verdienen. Dat betekent niet dat het plan gedragen wordt door iedereen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.