Nieuws

Jarenlange celstraffen voor kopstukken Almelose 'wietmaffia'

Archieffoto van politieactie in Almelo
Archieffoto van politieactie in Almelo © GinoPress
Elf leden van de zogenoemde Almelose wietmaffia zijn veroordeeld tot straffen oplopend tot vijf jaar cel. Zes van hen zijn veroordeeld als lid van een criminele organisatie. De bende opereerde vanuit het Nieuwstraatkwartier in Almelo.
De mannen werden opgepakt na een mega-operatie van politie en justitie in september 2018. In totaal werden er veertig verdachten aangehouden. De elf die nu veroordeeld zijn, vormden de harde kern van de groep.
Onder de overige verdachten zijn ook twee politieagenten die informatie gelekt zouden hebben aan de criminele organisatie. De rechtbank oordeelt dat zij niet tot de organisatie behoorden, maar wel dat zij mogelijk strafbaar hebben gehandeld door in de politiesystemen te kijken. Hun rechtszaak wordt later gevoerd.

Hennepkwekerijen
De bende was verantwoordelijk voor ten minste veertien grote en professioneel ingerichte hennepkwekerijen, vooral in en rond Almelo. Zij huurden woningen of bedrijfspanden om daar een kwekerij in te beginnen en gebruikten garageboxen om spullen op te slaan.
Voor de kwekerijen werd illegaal stroom afgetapt. De rechtbank acht daarnaast bewezen dat grote sommen geld zijn witgewassen.

Fors geweld als instrument
Volgens het Openbaar Ministerie is er veel geweld en intimidatie gebruikt om druk uit te oefenen op woningeigenaren en katvangers. Vooral de leider van de organisatie, Serdal T., gebruikte veel geweld. Hij probeerde op die manier angst in te boezemen en zijn handel te beschermen.

Stiletto

Bij een man die van Serdal T. gestolen zou hebben, maakte hij een snee in zijn gezicht. Later stak T. bij het slachtoffer een stiletto door zijn hand in het tafelblad. Zo vertrouwde T. erop dat de slachtoffers geen aangifte durfden te doen en waren zij overgeleverd aan de organisatie.
Serdal heeft de hoogste straf gekregen, 5 jaar cel. Zijn broertjes zijn veroordeeld tot 3 en 3,5 jaar gevangenisstraf. Beheerders van de kwekerijen kregen 3 jaar aan de broek. De bouwers, verzorgers en knippers kregen lagere straffen, variërend van 6 weken tot 2 jaar cel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.