Nieuws

Automobilist die huis Bergentheim binnenreed, moet jaar extra cel in voor Zwolse woonbootmoord

De bewoners van het huis, waar Henk S. naar binnenreed, ontsnapten op miraculeuze wijze aan de dood
De bewoners van het huis, waar Henk S. naar binnenreed, ontsnapten op miraculeuze wijze aan de dood © News United / Freddy Gerrits
De 51-jarige Henk S. moet één jaar extra de cel in voor de Zwolse 'woonbootmoord'. S. had al een groot deel van zijn oorspronkelijke celstraf uitgezeten, maar nadat hij vervroegd was vrijgelaten ging hij gedurende zijn proeftijd in de fout. Omdat hij vorige maand onder invloed van alcohol met zijn Mercedes een woning in Bergentheim was binnengereden, eiste het Openbaar Ministerie dat hij alsnog het resterende deel van zijn straf voor de woonbootmoord moest uitzitten. De rechtbank ging daar vanmiddag in mee. Daarbij wordt het hem extra zwaar aangerekend dat hij - nog voordat het in Bergentheim mis ging - in zijn proeftijd al eerder is veroordeeld wegens drankrijden, zo blijkt uit het vonnis.
Henk S. was destijds veroordeeld tot veertien jaar celstraf voor zijn rol in de Zwolse woonbootmoord. In deze zaak werd de bewoner van een woonboot in de Zwolse binnenstad met tientallen steken met een schroevendraaier en mes om het leven gebracht. Het slachtoffer in deze zaak zou ooit de echtgenote van Henk in haar tienerjaren seksueel hebben misbruikt. Daarop nam S. samen met zijn zwager wraak.

Vervroegd vrij

Nadat hij zijn celstraf grotendeels had uitgezeten, werd S. vervroegd op vrije voeten gesteld. Wel legde justitie daarbij een aantal voorwaarden tegen hem op. Zo kreeg hij een drankverbod, moest hij zich professioneel laten begeleiden bij zijn terugkeer in de maatschappij en moest hij een dagbesteding hebben.
Aan al die voorwaarden voldeed S. ten tijde dat hij begin vorige maand met zijn Mercedes de woning ramde. Zo werd hij begeleid door Exodus Nederland en had hij een baan. Maar zowel Exodus als zijn werkgever lieten na het incident weten geen heil meer te zien in verdere begeleiding.

Vier keer teveel alcohol op

Later bleek bovendien dat S. die avond vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol naar binnen had gewerkt, zo berichtte RTV Oost eerder vandaag.

Miraculeus

Nadat agenten hem die avond zagen rijden, vermoedden ze dat hij onder invloed van drank en/of drugs verkeerde. Daarop ontketenden ze een klopjacht die eindigde in de woning in Bergentheim. De bewoners zaten op dat moment in de woonkamer nietsvermoedend tv te kijken, maar ontsnapten op miraculeuze wijze aan de dood. De video van het bizarre incident haalde vrijwel alle landelijke media.

Gereanimeerd

S. zelf moest worden gereanimeerd, maar mocht enkele dagen later het ziekenhuis alweer verlaten. Een week later werd hij alsnog aangehouden: niet voor het naar binnen rijden bij de woning, maar voor het schenden van de justitiële voorwaarden rond de 'woonbootmoord'.
De rechtbank bepaalde vanmiddag dat S. een jaar terug moet naar de cel. Daarbij wordt hem extra zwaar aangerekend dat S. tijdens zijn proeftijd al eens eerder is veroordeeld wegens drankrijden, nog voordat het in Bergentheim een tweede keer mis ging, zo blijkt uit het vonnis.

Strafvervolging

Het Openbaar Ministerie heeft nog geen beslissing genomen of Henk S. strafrechtelijk wordt vervolgd voor het rammen van het huis. "Het onderzoek hiernaar is nog niet afgerond", zo laat een justitiewoordvoerder weten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.