Nieuws

Rutte belooft zich hard te maken voor behoud banen Vredestein in Enschede

Rutte belooft zich hard te maken voor behoud banen Vredestein
Rutte belooft zich hard te maken voor behoud banen Vredestein © RTV Oost / Hans Bellert
Premier Rutte heeft in Den Haag 1800 handtekeningen ontvangen van een delegatie van het personeel van bandenfabriek Apollo Vredestein. Bij de vestiging in Enschede moeten zeker 650 mensen vertrekken. Rutte zei dat hij zich hard maakt voor behoud van de banen en dat er ook contacten zijn, maar zei ook dat hij niets kan beloven.
De fabriek in Enschede gaat alleen nog banden produceren die in een hogere prijsklasse vallen, zoals winterbanden. Daarom moet driekwart van het personeel vertrekken. De directie zegt dat alleen een snelle reorganisatie het bedrijf nog kan redden. Inmiddels is voor 686 personeelsleden ontslag bij het UWV aangevraagd.
Rutte hoopt dat de Indiase directie van Apollo de plannen terugdraait. "We zijn er echt mee bezig, maar ik kan niet beloven dat we het oplossen. Ik hoop het wel, we werken er hard aan. Maar dit signaal is erg belangrijk en waardeer ik enorm."

Fabrieken in Hongarije en India

Een van de redenen voor de reorganisatie is dat de productie van de banden drastisch is ingekrompen: van 13.500 naar 11.500 autobanden per dag. Vijf jaar geleden waren dat nog 18.000 banden.
Daarnaast draait een nieuwe fabriek in Hongarije op volle toeren: daar is de productie afgelopen jaar opgevoerd tot 16.000 banden per dag. Daarmee is in Hongarije de productie in Enschede flink voorbij gegaan.
Ook wordt er nog een nieuwe fabriek in India gebouwd.

Overname

Het personeel van de Enschedese bandenfabriek ziet niets in de reorganisatieplannen en wil dus actie van Rutte. Bij het overhandigen van de handtekeningen waren ook meerdere Tweede Kamerleden aanwezig, onder wie Pieter Omtzigt van het CDA.
Omtzigt ziet een aantal opties om bedrijf te redden. "Hoe precies, dat maakt me niet zoveel uit. Dat klinkt misschien heel stom. Het gaat ons erom dat we de werkgelegenheid en de productiefaciliteit in Twente houden." Daarom vindt hij een scheiding van eigenaar Apollo bespreekbaar. Hij geeft als voorbeeld de voormalige Siemens-fabriek in Hengelo. Die werd in 2018 overgenomen door VDL.
Maar de Indiase directie wil het Enschedese bedrijf niet verkopen, omdat de naam Vredestein als een belangrijk merk wordt gezien.
Staatssteun
De CDA-politicus uit Enschede vindt dat er verkeerd is gehandeld met de nieuwe fabriek in Hongarije. "Wij zijn van mening dat de staatssteun in Hongarije niet gegeven had mogen worden. Als je dan een Europees steunpakket afspreekt, dan moet het niet zo zijn dat hier de banen verdwijnen en ze ergens anders naar toe komen. Want ook hier is een economisch probleem."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.