Nieuws

Miljoenen voor Overijssels coronanoodfonds, stikstofaanpak en probleemkanaal

Er komt meer toezicht in Natura 2000-gebieden, zoals hier bij de Sallandse Heuvelrug
Er komt meer toezicht in Natura 2000-gebieden, zoals hier bij de Sallandse Heuvelrug © RTV Oost / Kevin Drieze
Miljoenen voor de aanpak van stikstof, meer geld voor het toezicht in Natura 2000-gebieden en een miljoenenfonds voor de economische schade van de coronacrisis. Het zijn een aantal punten uit de perspectiefnota, misschien wel het belangrijkste politieke document van het jaar voor Overijssel.
De Overijsselse politiek vergadert vandaag en de komende twee woensdagen over de perspectiefnota, waarin de belangrijkste uitgangspunten van het beleid voor het komende jaar worden vastgelegd. Op de nota, die eind vorige maand gepresenteerd werd, kwamen liefst 235 vragen van de Statenleden. Met 88 pagina's is het document er eentje voor de liefhebber.
"Het is een perspectiefnota in een heel bijzondere tijd", zei gedeputeerde Eddy van Hijum, verwijzend naar de coronacrisis. Hoewel de provincie over geld niet te klagen heeft - over 2019 hield het bijna 48 miljoen euro over - staan er toch flink wat uitdagingen op het programma voor bestuurlijk Overijssel.
Coronanoodfonds
Neem de coronacrisis. Hoewel de precieze omvang en impact nog onduidelijk is, wordt al wel voorgesteld om vijftien miljoen euro uit te trekken voor een coronastimuleringsfonds. Maar voor wie dat geld bedoeld is, dat is nog niet in kannen en kruiken. Vrijwel alle fracties hadden vragen over de invulling van het fonds, maar gedeputeerde Van Huijm moest antwoorden op die vragen schuldig blijven. "We moeten de nadere uitwerking nog vaststellen", zei hij.
We moeten de uitwerking van het coronanoodfonds nog vaststellen
Gedeputeerde Van Huijm
Statenleden vroegen zich af waarom er niet al meer geld wordt uitgetrokken om Overijssel weer uit de coronacrisis te slepen. De PvdA-fractie riep ook op om 'vooral geen geld te geven aan grote bedrijven die topsalarissen uitkeren'.
Stikstof
Het tweede grote dossier: stikstof. Voor 2021 en 2022 wordt acht miljoen euro uitgetrokken om te werken aan oplossingen waarmee de neerslag van stikstof verminderd moet worden. De provincie wil daarover afspraken maken met inwoners, agrariërs, industrie, vervoer en andere belangrijke spelers.
Ook het 'probleemkanaal' Almelo-De Haandrik is een belangrijk onderwerp voor bestuurlijk Overijssel. Er worden miljoenen euro's uitgetrokken voor de schade-afhandelingen voor de circa 350 gezinnen langs het kanaal. Er is al veertig miljoen euro gereserveerd. Ook worden dit en volgend jaar 'potjes' aangesproken van 450.000 en 400.000 euro.
Kanaal Almelo - De Haandrik
Kanaal Almelo - De Haandrik © RTV Oost / Allard Olsman
Milieuvergunning
Heb je een milieuvergunning nodig van de provincie? Dan is de kans groot dat je daar vanaf volgend jaar voor moet betalen. De zogenoemde legesheffing bij milieuvergunningen wordt dan ingevoerd, maar wel met de voorwaarde dat ook andere provincies deze belasting gaan invoeren. Hoeveel geld je straks voor zo'n vergunning moet betalen, is trouwens nog onduidelijk.
En dan de Natura 2000-gebieden: Overijssel telt er meer dan twintig. Het toezicht op die gebieden moet beter, vindt de provincie, die er jaarlijks 265.000 euro voor uit gaat trekken.
Planten en dieren
Overijssel trekt ook de portemonnee voor betere flora en fauna. Voor de aanpak van invasieve exoten, dat zijn dieren of planten die schade kunnen veroorzaken, wordt vanaf 2021 structureel 300.000 euro uitgetrokken. Voor de bescherming van weidevogels wordt voor 2020 eenmalig acht ton vrijgemaakt.
Ook worden de faunaknelpunten op de N737, tussen Enschede en Deurningen, aangepakt. Kosten: 1,7 miljoen euro.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.