Provincie trekt 25 miljoen uit om schade huizen kanaal Almelo-De Haandrik te vergoeden

De provincie trekt 25 miljoen euro uit om de schade te vergoeden aan de huizen langs kanaal Almelo-De Haandrik. Dat staat in een Statenvoorstel. Eerder reserveerde de provincie al veertig miljoen euro, uit dat potje wordt nu 25 miljoen beschikbaar gesteld.

De provincie heeft een plan gemaakt hoe het geld verdeeld moet worden. Schades tot vijfduizend euro worden standaard vergoed. De provincie zegt dit 'uit coulance' te doen.

Problemen kanaal Almelo-De Haandrik

Circa 350 gezinnen langs het Almelo-De Haandrik kanaal kampen met verzakte huizen, scheuren in muren en ondergelopen kelders. 

Eind mei werd het veelbesproken onderzoeksrapport gepresenteerd. Conclusie: het merendeel van de schade aan de huizen is niet veroorzaakt door werkzaamheden in en rond het kanaal.

Twee versies

Voor hogere schades heeft de provincie een onderscheid gemaakt: schades veroorzaakt door overheidshandelen en schades die niet door overheidshandelen veroorzaakt zijn. Met overheidshandelen bedoelt de provincie de werkzaamheden aan het kanaal.

De schades vanaf vijfduizend euro, die door de kanaalwerkzaamheden zijn veroorzaakt, worden volledig vergoed.

Bij schades waar de schuld van de overheid niet bewezen kan worden, stelt de provincie een lening beschikbaar. Wel moet het schadebedrag hoger zijn dan 10.000 euro. Deze lening kan maximaal 200.000 euro zijn en daar hoeft geen rente over worden betaald. Binnen dertig jaar moet het bedrag worden terugbetaald. De hoogte van de schade wordt bepaald door een taxateur.

Potje van 40 miljoen

In het potje van veertig miljoen, waar de 25 miljoen uitkomt, zit nu nog bijna dertien miljoen. Eerder werd er al ook al twee miljoen uitgehaald. Die dertien miljoen die nu nog over is, is nog tot het einde van 2021 beschikbaar.

'Deze middelen kunnen worden gebruikt om maatregelen te treffen om het gebied in rustig vaarwater achter te laten, zoals het vervangen van damwanden', staat in het voorstel van de provincie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Almelo Kanaal Almelo De Haandrik Nieuws
Deel dit artikel: