Nieuws

Overijsselse Statenfracties willen verbreding N35 en sturen minister een brief

Overijsselse Statenfracties willen verbreding N35 en sturen minister een brief
Overijsselse Statenfracties willen verbreding N35 en sturen minister een brief © RTV Oost
Tien Overijsselse Statenfracties willen dat minister Cora van Nieuwenhuizen alsnog groen licht voor de verbreding van de N35 geeft en hebben daarom samen een open brief geschreven. "De opwaardering is keihard nodig", schrijven de partijen.
Met de brief willen CDA, FvD, VVD, PvdA, ChristenUnie, PVV, D66, SGP, Groep GO en Partij voor de Toekomst nog maar eens benadrukken hoe belangrijk een opwaardering van de rijksweg is.

'Keihard nodig'

De partijen willen dat de N35 wordt verbreed naar twee keer twee rijstroken. Die aanpassing kost 457 miljoen euro, Overijssel is bereid om daar 120 miljoen euro van te betalen. Dat wil de provincie omdat het de belangrijkste verbindingsweg tussen de economische regio's Twente en Zwolle is.
"Het onlangs aan u opgeleverde verdiepende onderzoek laat zien dat een integrale opwaardering keihard nodig is. Wij doen namens onze fracties dan ook een dringend beroep op u om nog deze zomer een besluit te nemen over de start van een MIRT-verkenning", schrijven de partijen in de brief.

Regionale partijen

De ANWB, Bouwend Nederland, Economic Board Regio Zwolle, Regioraad Oost evofenedex, MKB Regio Zwolle, Port of Twente, Port of Zwolle, Regio Twente, Regio Zwolle en Twente Board hebben de minister ook een brief gestuurd. Zij hebben dezelfde boodschap voor Van Nieuwenhuizen als de Overijsselse Statenfracties.

In gesprek

Eerder deze week liet de minister in antwoorden op Kamervragen weten geen haast te hebben met de N35. Volgens Van Nieuwenhuizen is een vierbaansweg 'op voorhand niet de meest doelmatige oplossing'. Zo zou de reistijd meevallen en de weg relatief veilig zijn: "Het relatieve ongevalsrisico ligt lager dan het landelijk gemiddelde."
De minister laat weten 'de komende maanden' het gesprek aan te gaan met de provincie Overijssel. Het aanbod van de provincie om financieel bij te dragen neemt ze serieus, maar 'cofinanciering is niet het enige criterium waar ik mijn financieringsafweging op baseer', schrijft ze.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.