Nieuws

Wethouder Hengelo verdedigt 'forse' vertrekregeling Twentse topambtenaar: 'Is acceptabel'

Het nieuwe stadskantoor in Hengelo
Het nieuwe stadskantoor in Hengelo © RTV Oost / Kevin Drieze
De omstreden vertrekregeling van de oud-directeur van het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT) is acceptabel. Dat stelde wethouder Mariska ten Heuw van Hengelo, tevens bestuurslid van het GBT, gisteravond in de Hengelose raad. Ze veegde de vloer aan met de kritiek die er is op de vertrekregeling, die 217.000 euro aan belastinggeld kostte.
Rob Toet vertrok vorig jaar wegens een verschil van inzicht als directeur bij het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT), dat de gemeentebelastingen int voor onder meer Hengelo, Almelo, Enschede en Haaksbergen. Een paar maanden later kreeg hij een andere topfunctie, als gemeentesecretaris in Haaksbergen. Die gang van zaken zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij een aantal fracties.

Opheldering

Raadslid Jeffrey Scholten van Lokaal Hengelo vroeg gisteravond in de Hengelose raad om opheldering over de 217.000 euro. Volgens wethouder Mariska ten Heuw kreeg Toet 'maar' 37.500 euro mee. "De overige 180.000 euro is betaald aan publiek domein dat het dienstverband heeft overgekocht, inclusief alle risico's."
Scholten liet het niet bij die uitleg zitten. Hij wees op de uitspraak van Alex Langius, bestuursvoorzitter van het GBT. Langius zei vorige week voor de camera van RTV Oost dat Toet 'een jaarsalaris plus een transitievergoeding heeft meegekregen'. Ten Heuw reageerde geïrriteerd: "Ik ben er niet bij geweest, ik weet niet wat er is gezegd. Ik weet niet of mijn collega correct is geciteerd".
Ik krijg hier een heel sterk onderbuikgevoel van
Jeffrey Scholten (Lokaal Hengelo)

Clausule

Scholten hekelt het gebrek aan transparantie over de vertrekregeling. "Ik krijg hier een heel sterk onderbuikgevoel van. Dit staat haaks op de open bestuursstijl waar altijd zo op gehamerd wordt."
Het Hengelose raadslid zegt te willen werken aan een clausule. "Waarin staat dat een deel van de ontslagvergoeding komt te vervallen, als er binnen korte termijn weer een nieuwe baan wordt gevonden. Want uiteindelijk is een transitievergoeding ook een compensatie ter overbrugging van het vinden van een nieuwe baan."

Jaarsalaris van een ton
Rob Toet verdiende als directeur bij GBT ruim 100.000 euro per jaar. De maximale ontslagvergoeding in de overheidssector ligt op 75.000 euro, maar het blijft dus onduidelijk hoeveel Toet van de 217.000 euro die de vertrekpremie kostte, zelf heeft ontvangen.

Mariska ten Heuw zei op de vragen van Scholten te antwoorden 'als wethouder van Hengelo, niet als lid van GBT'. Rob Welten, burgemeester van Haaksbergen, verdedigde vorige week ook de ophef omtrent de vertrekregeling. Welten was zelf overigens langere tijd bestuurslid van het GBT. Ook noemde hij Toet, die nu dus zijn gemeentesecretaris is, eerder al ‘een daadkrachtige en inspirerende leider’.

Jeffrey Scholten: "Je krijgt hier heel sterk de indruk van vriendjespolitiek en een baantjescarrousel. Het lijkt er heel erg op dat ze elkaar de hand boven het hoofd houden."

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.