Nieuws
Overijssel wil meer invloed in Den Haag: hoe groot is de invloed eigenlijk?
"Denk ook aan Oost-Nederland". Met die oproep wilden de provincies Gelderland en Overijssel vorige maand meer aandacht vanuit Den Haag op het oosten van ons land vestigen. Maar hoe groot is de invloed van onze provincie eigenlijk op politiek Den Haag?
"Je ziet dat Haagse ogen vaak op de Randstad gericht zijn", erkent SP-Tweede Kamerlid Frank Futselaar uit Zwolle.
Overijssel wil meer invloed in Den Haag
Futselaar heeft ook wel een verklaring waarom de ogen in Den Haag niet altijd gericht zijn op Overijssel. "De meeste ambtenaren, de meeste Kamerleden en het grootste deel van het kabinet wonen in de Randstad of daar vlakbij. Je wordt toch beïnvloed door wat je zelf dagelijks meemaakt."

'Ik weet wel een beetje wat hier speelt'
"Ik woon in Zwolle, dus ik weet wel een beetje wat hier speelt. Als je hier niet woont, heb je geen zicht op sommige issues", aldus Futselaar.
"In Den Haag hebben ze minder gevoel bij de problemen die hier ook echt spelen", vertelt Hilde Palland, Tweede Kamerlid voor het CDA uit Kampen.
Andere strategie
Gedeputeerde Eddy van Hijum, vroeger zelf Kamerlid, denkt dat de invloed vanuit onze provincie beter kan. "Hoewel je niet te Calimero-achtig moet doen, is het toch zo dat het noorden en het oosten in Den Haag niet automatisch in beeld zijn."
Volgens universitair hoofddocent politicologie Joost Berkhout zou Overijssel nog eens na moeten denken over de strategie en argumenten die het gebruikt. "Je ziet dat sommige regio’s een hoek hebben gekozen die net iets beter werkt dan een andere. Dat maakt uit."
Overijssel: acht mensen in de Kamer
Dat Overijssel minder invloed lijkt te hebben in Den Haag, kan ook komen door het aantal Kamerleden uit onze provincie. Overijssel heeft welgeteld acht mensen in de Tweede Kamer. Gelderland bijvoorbeeld, doet het met dertien Kamerleden stukken beter.

Welke Kamerleden komen uit onze provincie?
- Pieter Omtzigt – CDA – Enschede
- Maurits von Martels – CDA – Dalfsen
- Hilde Palland – CDA – Kampen
- Roy van Aalst – PVV – Hengelo
- Edgar Mulder – PVV – Zwolle
- Daniël Koerhuis – VVD – Raalte
- Frank Futselaar – SP – Zwolle
- Wim-Jan Renkema – GroenLinks – Steenwijk
Om op het Binnenhof een evenwichtige vertegenwoordiging te hebben, zouden Gelderland en Overijssel samen 25 Kamerleden moeten hebben.
'Provincies verder van Den Haag komen er slechter van af'
"Uiteindelijk gaat het in de politiek om verkiezingen winnen. En waar zitten de stemmers? Dat heeft te maken met inwonersaantallen. Er wonen gewoon heel erg veel mensen in de Randstad", verklaart politicoloog Berkhout.
Berkhout pleit ervoor om bij het samenstellen van partijlijsten meer te kijken naar de regionale spreiding. "Als we kijken waar politici wonen, dan komen de provincies die wat verder van Den Haag liggen er slechter van af."