Nieuws

Curator sleept failliete zorgondernemer uit Hengelo voor rechter

De curator wil de schulden van het faillissement van Harmoniezorg op de directeur verhalen
De curator wil de schulden van het faillissement van Harmoniezorg op de directeur verhalen © I-Stock
De curator, die zich bezighoudt met de afwikkeling van het faillissement van Harmoniezorg, sleept de directeur van deze zorgorganisatie voor de rechter. De curator stelt de Almelose directeur persoonlijk verantwoordelijk voor de schulden. Om deze op hem te kunnen verhalen, is er in aanloop naar de aangekondigde rechtszaak beslag gelegd op zijn persoonlijke bezittingen.
Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde faillissementsverslag van Harmoniezorg uit Hengelo, dat april dit jaar bankroet ging.

Cliëntenstop

Uit het verslag van curator Philippe Schol blijken de gemeenten Enschede en Hengelo voor ruim 550.000 euro aan zorggelden terug te eisen van Harmoniezorg. De gemeenten hadden eerder een cliëntenstop afgekondigd omdat het zorgbureau niet voldeed aan de financiële eisen en onvoldoende gekwalificeerde zorg leverde.

Lease-Tesla
De curator stuitte in zijn onderzoek rond het faillissement op enkele opmerkelijke zaken. Hoewel zijn zorgorganisatie door de cliëntenstop al in zwaar weer verkeerde, stapte de zorgdirecteur naar de garage om een Tesla 3 (met een cataloguswaarde van een halve ton) te leasen. Vlak voordat zijn bedrijf failliet ging, leverde hij deze Tesla weer in, maar de leasemaatschappij bleef zitten met een strop van 28 mille.

Zoon verdiende meer dan directeur

De curator stuitte nog op een ander opmerkelijk feit: zo nam de directeur in januari 2019 zijn eigen zoon in dienst. Uit de administratie blijkt volgens de curator dat de zoon voor een hoger bedrag op de loonlijst stond dan zijn vader, de directeur dus van het bedrijf. De curator schrijft dit "opvallend" te vinden.

Mismanagement

De curator schrijft verder dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur door de directeur. Zo heeft hij onder meer niet voldaan aan zijn administratieve plichten. De curator komt tot de conclusie dat het mismanagement een belangrijke oorzaak is van het faillissement.
Daarop heeft hij conservatoir beslag laten leggen op de privébezittingen in aanloop naar de rechtszaak, waarin de schulden van het faillissement op de zorgdirecteur worden verhaald. Deze rechtszaak staat voor begin september gepland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.